Sommige risicogroepen in China al gevaccineerd tegen COVID-19

Een belangrijke Chinese functionaris heeft bevestigd dat sinds 22 juli mensen in hoogrisicogroepen zich kunnen laten inenten met een ‘vaccin in geval van een noodsituaties’. Het betreft één van de drie Chinese vaccins die wereldwijd al in testfase 3 zitten.

Zheng Zhongwei, hoog kaderlid van de Nationale Gezondheidscommissie en de nationale verantwoordelijke voor het ontwikkelen van een COVID-19 vaccin, heeft in een interview met de nationale televisie bekend gemaakt dat er al Chinese vaccins goedgekeurd zijn voor ”gebruik in noodsituaties’. Concreet betekent dit dat hoogrisicogroepen zoals medische werkers, eerstelijnsbestrijders van de pandemie en douanebeambten tijdelijk de mogelijkheid hebben zich te laten inenten.

Vrijwillige inenting

Hoeveel mensen zich al lieten inenten is niet bekend gemaakt. Volgens Zheng gebeurt alles strikt in overeenstemming met de wet. Mensen moeten schriftelijk akkoord gaan met de inenting, er is een opvolging voor eventuele latere negatieve bijwerkingen, een interventieplan bij problemen en een plan voor mogelijke schadevergoedingen.

Zheng gaf geen naam van het gebruikte vaccin. Drie Chinese zitten al in testfase drie; dat betekent dat ze in fase 1 en 2 al op beperkte schaal getest zijn voor eventuele negatieve bijverschijnselen en op werkzaamheid. De aanvraag om ze in noodgevallen te kunnen gebruiken gebeurde op 24 april, het gebruik werd in principe op 24 juni toegelaten, en de eerste inentingen gebeurden op 22 juli.

Om een eventuele tweede golf in de herfst of de winter te voorkomen zal de groep mensen die zich kunnen laten inenten verder uitgebreid worden. De huidige en geplande productiecapaciteit moet dat mogelijk maken.

Redelijke prijs

Het vaccin zal geleverd worden aan kostprijs plus normale winst. De prijs mag niet verhoogd worden indien de vraag het aanbod overstijgt. Bij deze gelegenheid sprak Zheng overigens de voorzitter van staatsbedrijf Sinopharm tegen. Die had vorige week verklaard dat hun vaccin ongeveer 145 euro voor twee dosissen zou kosten. China zal erover waken dat de prijs het vaccin voor iedereen toegankelijk houdt. Dat betekent een prijs die een stuk lager zal zijn dan het geschatte 145 euro.

Ondertussen heeft een filiaal van staatsbedrijf Sinopharm gemeld dat al 20.000 mensen in verschillende landen – Argentinië, Emiraten, Peru en Marokko – voor testfase 3 ingeënt zijn met zijn vaccin. Op 16 juni werden de positieve resultaten qua veiligheid en werkzaamheid van testfase 2 bekend gemaakt.

Het Chinese vaccin wordt alleen toegelaten voor bepaalde groepen in bepaalde situaties, voor ‘noodgevallen’. Daarnaast volgen de Chinese ontwikkelaars de internationaal aanvaarde procedures om hun vaccin – na een succesvolle derde testfase- te laten goedkeuren voor veralgemeend gebruik in binnen- en buitenland.

Bron: China Daily , La Libre, De Standaard

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *