Wordt Ants dubbele beursgang grootste ooit?

De financiële arm van de groep Alibaba ANT wil tezelfdertijd zowel in Hongkong als in Shanghai beursgenoteerd worden. Zo zou er meer opgehaald worden dan de 29 miljard $ van Aramco’s grootste beursgang. Verwacht wordt dat het voorbeeld van ANT andere Chinese firma’s er toe kan aanzetten om ook dichter bij huis naar de beurs te trekken.

Wat we al meer dan een maand geleden aankondigden, is nu een feit. ANT heeft zowel bij de beurs van Hongkong als die te Shanghai de procedure opgestart om beursgenoteerd te worden. Moederbedrijf Alibaba zelf heeft naast de VS notering ook al een tweede beursgang in Hongkong.

Vorig jaar kreeg ANT nog van privé-investeerders 150 miljard $. Kenners verwachten dat de beursgang 30 miljard $ kan opleveren waardoor het de Aramco grootste beursgang ooit van 29 miljard $ zou overtreffen.

Tijdens de eerste jaarhelft beliep de ANT-omzet 72 miljard yuan (10,5 miljard $) terwijl dit het jaar voordien 52 miljard yuan bedroeg. Volgens Goldman Sachs analist P. Mubayi was ANT na het eerste kwartaal 232 miljard $ waard. De waarde van PayPal bedraagt momenteel 237 miljard $. Als de ANT beursgang succesvol is, kan het één derde meer waard worden dan Wall Street giganten Goldman Sachs en Morgan Stanley samen.

Met het opgehaalde geld wil ANT verder de dienstensector digitaliseren, O&O opdrijven en ook de grensoverschrijdende betalingen uitbreiden. Volgens Boomberg bezit Jack Ma 25 miljard $ op basis van een waarde van 225 miljard $. 30 miljard aandelen zullen uitgeschreven worden en Ma is van plan er 611.337.334 te schenken voor caritatieve doeleinden. Buitenlands kapitaal zal maximum 50% mogen bedragen.

Voorbeeldfunctie

Beurs Hongkong HKEX verwelkomt JD.com

Het initiatief van ANT zal wellicht navolging kennen bij andere firma’s die een beursgang plannen vooral nu in de VS een anti-Chinese wind waait. Recentelijk hebben Alibaba, JD.com en Netease samen in Hongkong al meer dan 20 miljard opgehaald. Zowel Bytedance als Didi Chuxing hebben nog niet beslist waar ze naar de beurs zullen trekken. Het lijkt er sterk op dat het Amerikaans monopolie op succes in beursnoteringen aan het tanen is. Dit is immers de eerste maal dat een succesvolle éénhoorn buiten de VS noteert.

Hongkong was tijdens de eerste zeven maanden van het jaar al de tweede grootste markt van nieuwe beursnoteringen en de marktwaarde steeg van juli 2019 tot juli 2020 met 26% tot 5,21 biljoen $. De aandelen van de beursvennootschap HKEX zelf stegen dit jaar al met 50%.

In het verleden was de beursmarkt te Hongkong gedomineerd door banken, nijverheid die op China gericht waren en lokale vastgoedontwikkelaars. De beurs van Hongkong drijft nu de sector van de tech aandelen op. Vijf jaar geleden bedroeg het aandeel van technologie aandelen 8,6 %, maar nu is dit al 25 % van de Hang Seng Index. Tencent steunt bijvoorbeeld 16 bedrijven die te Hongkong genoteerd zijn. Ook de filialen AliHealth en Alibaba Pictures worden te Hongkong verhandeld. Op 27 juli werd overigens de nieuwe Hang Seng Tech Index gelanceerd die de 30 grootste technologische spelers traceert.

Diensten

De betaaldienst Alipay was de dienst waarmee ANT startte. In 2017 leverde Alipay 55% van de omzet op en dit is tijdens het eerste semester gedaald tot 36%. Volgens Analysys is het aandeel van Alipay in de Chinese online betaalmarkt gedaald van 75% in K1 van 2015 tot 50% dit jaar. Grote concurrent is Tenpay. Voor courante betalingen gebruikt de gewone gebruiker liever Tenpay, ook omdat hij zo gemakkelijk kan overschakelen tussen chatten en betalen. Alipay wordt meer gebruikt om te betalen in de webwinkels. Zo verrichten de Alipay gebruikers 100 miljoen mobiele transacties per dag. 80 miljoen zaken gebruiken Alipay om de 711 miljoen dagelijks actieve gebruikers te bereiken.

ANTs zaken worden in 3 onderdelen gesplitst: krediettech, investeringstech en verzekeringstech. De krediettech droeg tijdens het eerste semester bij tot 40% van de ANT omzet. Dit onderdeel omvat het consumentenkrediet met Huabei dat een virtuele kredietkaart biedt en Jiebei dat leningen op korte termijn verstrekt. De voorbije 12 maanden kregen 500 miljoen gebruikers leningen via het platform en dit van 100 partner banken.

Yue’ebao

Ook omvat het leningen voor kleine zaken door online bank Mybank. Van de totaal uitstaande bedragen die eind juni 2,1 biljoen yuan bedroegen, betrof 1,7 biljoen verbruikerskrediet.

Bij de investeringstech die in juni 4,1 biljoen bedroeg, staat Yu’ebao centraal. In 2017 heeft de overheid echter de regels strenger gemaakt omdat anders een luchtbel dreigde te ontstaan. De arm die 15,6% van de omzet bijdraagt, wordt gebruikt door 500 miljoen gebruikers met als partners in vermogensbeheer Invesco’s China joint-venture en de Bank of China Investment Management. In juni beheerde het platform voor 4,1 biljoen renminbi. Volgens de Wall Street Journal uit maart 2018 was Yue’ebao toen het grootste Fonds ter wereld. In de verzekeringstech die goed is voor 7% van de omzet werkt ANT samen met 90 verzekeraars. Vermelden we tot slot nog dat het kredietbeoordelingssysteem Zhima Credit alias Sesame Credit ook tot het ANT-rijk behoort.

Bronnen: FT, SCMP, Yahoo Finance

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *