Langetermijnvisie voor economische en sociale planning.

Op een seminarie ter voorbereiding van het volgend vijfjarenplan, benadrukte president Xi dat China in een wereld leeft van ‘turbulente veranderingen’ waar een langetermijnvisie op planning nodig is. Die visie is er een van ontwikkeling onder impuls van de binnenlandse markt, met behoud van openheid naar de wereld. Het is een visie van technologische vernieuwing en een meer efficiënte economie gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van de bevolking.

Tian An Men mei 2020

Maandag zat president Xi een seminarie voor met regeringsadviseurs en economisten, in voorbereiding van het vijfjarenplan 2021-2025.

Volgens de president moet China voorbereid zijn op ‘een periode van turbulente veranderingen in de wereld, doordat de coronapandemie de opkomst van protectionisme versnelt, de wereldeconomie dooreenschudt en de aanvoerlijnen verstoort. ‘In de nabije toekomst gaan we extern meer en meer tegenwind krijgen en we moeten voorbereid zijn om een reeks nieuwe risico’s en uitdagingen aan te pakken’.

Langetermijnplanning

Tijdens het huidige vijfjarenplan heeft China het plan om een middelmatig welvarend land te worden tegen 2021 voltooid. Het nieuwe vijfjarenplan is de eerste etappe naar het volgende ijkpunt 2049: China moet dan een modern welvarend socialistisch land zijn. Het pad daarheen moet van een hogere kwaliteit zijn: efficiënt, fair, duurzaam en veilig.

Binnenlandse markt als basis, externe samenwerking welkom

In die omstandigheden zal de binnenlandse markt ‘ de cyclus van de nationale economie bepalen’ , maar China zal zijn economie toch verder blijven open stellen en alles doen om internationale samenwerking te bevorderen.

‘We moeten actief samenwerken met alle landen, regio’s en ondernemingen die met ons willen samenwerken, inclusief Amerikaanse staten, steden en ondernemingen’.

Technologisch sprong en sociale rechtvaardigheid.

De president benadrukte het belang van technologische innovatie. ‘China moet zo snel als mogelijk doorbraken maken in sleuteltechnologieën’. Verdere institutionele hervormingen worden doorgevoerd om de dynamiek van instellingen, ondernemingen en individuen ten volle te laten spelen.

Op sociaal vlak pleitte Xi voor samenwerking, participatie en nastreven van het gemeenschappelijk belang. Bijzondere inspanningen zijn nodig om de werklozen aan een baan te helpen, de kwaliteit van de banen te verbeteren, en sociale rechtvaardigheid te verzekeren.

Bronnen: Reuters, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *