Sonde Zhu Rong succesvol geland op Mars

Na 7 maanden ruimtevlucht, drie maanden cirkelen rond Mars en na negen spannende kritische landingsminuten is China het derde land dat een sonde kon neerzetten op Mars. De Marssonde Zhu Rong zal gedurende 90 dagen informatie verzamelen en deze naar de aarde terugsturen.

De China National Space Administration (CNSA) heeft bevestigd dat China succesvol een Marssonde heeft laten landen op de rode planeet. De naam van de sonde heeft dan ook toepasselijk Zhu Rong naar een mythologische vuurgod. China wordt daarmee het derde land na de VS en Rusland dat in het exploot slaagt. Het wetenschappelijk onderzoeksteam bevestigde dat Zhu Rong al signalen heeft teruggestuurd.

De Zhu Rong kwam op mars terecht door de Tianwen1- lander. Deze werd zeven maanden geleden de ruimte ingestuurd. In februari begon  de Tianwen1 om zijn baan rond Mars te cirkelen. Vannacht verlaagde Tianwen 1 zijn hoogte tot op het ogenblik dat de sonde met landingsgestel afgesplitst werd van de orbiter. Die blijft echter rond Mars cirkelen om het contact te verzekeren tussen de sonde en de aarde.

Technisch personeel juicht om geslaagde landing

Oppervlakte experimenten

De landing duurde negen spannende minuten zonder enige sturing vanaf de aarde. Het het landingsgestel zocht via zes boordinstrumenten een geschikte landingsplaats uit en landde na het ontplooien van de parachute in de Utopia vlakte op zuidelijk Mars. Van de zeswielige Zhu Rong dat 1,85 m hoog is, 240 kg weegt,en aangedreven door zonnepanelen wordt verwacht dat het  informatie over het Mars oppervlak verzamelt en naar de aarde terug stuurt. In totaal kan de sonde zes soorten wetenschappelijke experimenten uitvoeren om de topografie, geologie, grondstructuur, grondstoffen, rotstypes en de atmosfeer in het gebied te onderzoeken. Om de zandstormen te trotseren hebben de Chinese ingenieurs een nieuw materiaal ontwikkeld. Vooraleer het controlecentrum bevelen uitstuurt naar de sonde zal de bevolen test uitgevoerd worden op een simulatiemodel van het controlecentrum.

President Xi Jinping heeft de succesvolle Marslanding een belangrijke stap genoemd op weg van de Aarde-Maan- naar de interplanetaire exploratie. Hij bestempelde het ook als een mijlpaal in de ontwikkeling van de Chinese ruimtevaart. China behoort nu tot de leidende landen in interplanetaire exploratie, aldus nog Xi

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.