Spaarlampen zelf milieuonvriendelijk

lampenNauwelijks een week geleden voerde de ‘Global Times’ Greenpeace op, dat de voordelen opsomde van China’s spaarlampenprogramma, maar nu komt de keerzijde: de lampen bevatten kwik en op dit ogenblik bestaat er amper recyclage hiervoor in China.
Sedert 1996 begon China met het promoten van spaarlampen door het ‘Groen licht’-project. Enkel in 2008 alleen al werden meer dan 62 miljoen dergelijke lampen, die 10 yuan waard zijn, verkocht voor één yuan per stuk en dat aantal zal dit jaar stijgen tot 120 miljoen. Volgens een onderzoek van ‘huanqiu.com’ weet echter maar één op vier verbruikers dat de spaarlampen een gevaar kunnen betekenen voor het milieu door de aanwezigheid van kwik. Zo’n 82 % gooit gewoon de lamp weg. Andere websites rapporteren dat ondernemingen die de lampen produceren onvoldoende veiligheidsmaatregelen treffen. Meer bepaald zouden bij ‘Fei Yang’ in Foshan bijna alle werknemers vergiftigd zijn door het kwik.
Volgens professor Zhou Taiming, expert aan de Fudanuniversiteit, is het recycleren van de lampen het antwoord op de kwikvervuiling. Hij werkte jaren aan een veiliger vervanging, maar mislukte. De ondernemingen houden het kwik in de lampen onder 5 milligram, het maximum voor de EU. Het gemiddelde is 2 tot 3 mg volgens de directeur van de vereniging van de lampenindustrie. In Europa en de VS wordt 20 à 30 % van dergelijke lampen gerecycleerd en in Japan 40 %.
China produceert nu jaarlijks 3,2 miljard spaarlampen, waarvan twee derden voor export, maar de recyclage zit nog in de embryonale fase. Er zijn amper drie ondernemingen die de lampen recycleren, aldus een ingenieur bij Yankon, één van de drie en ook grootste producent van de spaarlamp. Yankou produceert tot een half miljoen spaarlampen per dag en recycleert er 4.000 à 5000. Deze recyleerdienst bestaat enkel voor grote klanten en staat niet open voor de individuele verbruiker. Opgemerkt wordt dat de regering veel geld heeft besteed aan het verspreiden van de lampen, maar dat vooralsnog niets werd uitgetrokken voor recyclage. De dure installatie bij Yankou die de spaarlampen recycleert komt uit Zwitserland, want China zelf maakt er geen. Povere troost is dat thermometers (500 mg) en oudere thermostaten (3000 mg) nog meer kwik bevatten.
Bron: Global Times
Lees ook: Spaarlampen vergiftigen werkers
China blijft spaarlampen promoten

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.