Waar staat China qua kunstmatige intelligentie?

Op de zopas afgelopen derde Internetconferentie te Wuzhen lag het woord ‘kunstmatige intelligentie’ op veler lippen omdat deze techniek de toekomst van het internet zal doordringen maar ook economie en samenleving zal veranderen. We analyseren of China de VS kan overvleugelen en hoe de toepassing in de praktijk verloopt.  

wuzhen3wic

Derde internetconferentie Wuzhen

Op de derde Internetconferentie te Wuzhen waren zowel westerse als Chinese topverantwoordelijken aanwezig en in hun toespraken was de toekomstige rol van ‘kunstmatige intelligentie’ (KI) t een rode draad. ZTE toonde hoe een parking slim te maken, Nokia demonstreerde zijn Car2X technologie voor verbonden voertuigen, Microsoft legde de nadruk op intelligente chatrobots en zijn automatische vertaler, Foxconn op slimme huishoudtoestellen terwijl Volvo en BMW het uiteraard over hun met internet verbonden voertuigen hadden. Kunstmatige intelligentie staat bovenaan de agenda omdat het klantendiensten, vermogensbeheer en de banenmarkt meer en meer zal doordringen. In de banenmarkt zullen eentonige, gevaarlijke en laaggeschoolde banen vervangen worden door robotten met kunstmatige intelligentie.
UBS voorspelt dat gedurende de komende jaren wereldwijd 50 tot 75 miljoenen banen zouden verdwijnen. Nadat biljetautomaten bij de bank het geld verdelen, is het ook denkbaar dat robotten op basis van uw profiel bepalen of u recht heeft op een lening en UBS heeft daarvoor al robot-adviseurs ingeschakeld. Nu kijkt de bank uit hoe ze dergelijke adviseurs kan inschakelen voor startups. Voor de moeilijke profielen en vragen zal echter altijd een menselijk adviseur nodig zijn, aldus analisten. Banen in de helpdesk sector, na-verkoop of verkoop of afstand blijven in eerste instantie mensenwerk, zo vindt hoofdconsultant Hao Jian bij recruteringsdienst Zhaopin.com. Ook voormalig Google topman Lee Kai-fu die nu Sinovation Ventures leidt, vindt dat kunstmatige intelligentie zowat elk beroep en sector zal veranderen.

Hij heeft de voorbije drie jaar voor $ 100 miljoen geïnvesteerd in 25 KI-startups zowel in VS als in China. Hij vindt dat China klaar is om leider te worden.  Harry Shum Microsoft vicevoorzitter technologie en onderzoek treedt hem bij. Hij is optimistisch over de KI-hardware industrie in China omdat steden als Shenzhen een ecosysteem ontwikkelen dat de technologie ondersteunt. In Zuid-China komt het maakwerk en ontwerp bijeen. Dat China een leider zal worden, wijt Lee Kai Fu aan een grote voorraad KI-talent, excellent opgeleide ingenieurs en een massieve markt met echte ‘big data’.
VS-titanen als Microsoft, IBM en Alphabet (Google) investeren veel geld in de sector. Google maakte ophef toen zijn AlphaGo KI machine de Zuid-Koreaanse meester in Go Lee Sedol versloeg, maar ook China maakt opgang. MIT Technology plaatste Baidu als tweede op zijn lijst van de 50 slimste bedrijven in 2016, juist na Amazon. Vooral hun tekstherkenning systeem wordt geprezen. Baidu besteedt 10 miljard yuan aan O&O en hiervan maakt KI een cruciaal deel uit. Bedoeling is om binnen 5 jaar een wagen zonder bestuurder in massaproductie te brengen. Met de toeristische dienst van Wuzhen gaat Baidu samenwerken als derde stad die experimenteert in de Baidu wagentests zonder bestuurder. Baidu riep recentelijk ook een durfkapitaal filiaal in het leven dat over $ 200 miljoen beschikt om KI-initiatieven te steunen. In zijn thuisbasis Hangzhou werkt AliCloud samen met de stad om door het project Hangzhou City Brain een slimmere verkeersdoorstroming te bereiken. Zelfs taxiophaaldienst Didi heeft een ‘Didi Research Center’ dat focust op KI waarmee het zijn dispatching systeem en de gebruikte routes hoopt te verbeteren. Zelfs de militairen denken KI aan te wenden om kruisraketten onderweg te herprogrammeren of buiten werking te stellen.
Ter voorbereiding van de Internetconferentie heeft de denktank Wuzhen Institute en NetEase een rapport opgemaakt waaruit blijkt dat China al de VS in KI overvleugeld heeft in de nieuwe patenten. Toch staat de VS nog vooraan qua totaal patenten (26.891) terwijl China er in totaal 15.745 bezit. Volgens analist Zhao Ming bij  Analysys staat China vooral vooraan in zijn toepassingen, maar wat betreft geavanceerde technologie kan het nog lang duren vooraleer het de VS inhaalt. Het rapport toont dat Beijing, Shanghai en Shenzhen de voorhoede uitmaken van de KI-ontwikkeling in Oost-Azië. De Nationale-ontwikkelings-en-hervormingscommissie hoopt  in haar driejarenplan dat de Chinese KI-markt in brede zin tegen 2018 een omzet van 100 miljard yuan bereikt.

Praktijk

Hoewel het Intel is dat chips produceert, waren het in Japan toch Sony, Canon en Nikon die op tijd hun zakenmodel afstemden op de nieuwe technologie en succes oogstten met hun digitale camera’s. In dict licht bekeken, kunnen ook niet technologische firma’s die op tijd ‘machine learning’ in hun strategie ontwikkelen, succes boeken als ze creatieve wijzen vinden om het te gebruiken en toe te passen. Machine algoritmen voorspellen nu al hoe we gaan klikken, wat we kopen of we liegen…Bedrijven hebben al geautomatiseerd hoe ze mailen, wie ze bellen, een korting of lening toekennen, reclame tonen…Kredietmaatschappijen detecteren in real-time welke transacties een grote kans hebben frauduleus te zijn. Verzekeraars anticiperen welke gebruikers een claim zullen indienen.
Daarbij is niet zelden het strijdpunt binnen de onderneming of ze machine-learning intern gaan organiseren of extern uitbesteden aan een technologische dienst. Ook ligt een nieuwe strategie niet onmiddellijk voor het grijpen en blijft het een zaak van experimenteren en leren, aldus General Electric’s (GE) CEO Jeffrey Immelt die in 2010 zijn machine-learning team opzette. Het Japanse Recruit Holdings heeft een mini machine learning lab opgezet en data analisten naar zijn eenheden gestuurd. Deze analisten vangen er vragen op, noteren processen en fungeren zo als de verbinding met het lab: de nieuwe zakenstrategie ontstaat op deze wijze van de basis naar de top toe.

Financieel kapitaal stroomt binnen in de sector van kunstmatige intelligentie en robots. Chinese bedrijven kochten dit jaar 3 bedrijven op waarbij Midea dat het controlerend aandeel opkocht bij Kuka, het bekendst is. Volgens directeur Ye Tianchun van het Institute of Microelectronics bij de Chinese Academy of Sciences moet de technologie-, de industriële en de financiële ketting geïntegreerd worden. Financieel kapitaal is de wind, maar een kerntechnologie en een goed zakenmodel geeft de robots vleugels bij wijze van spreken. Volgens vicevoorzitter Li Xiaoxue van de China Association for Public Companies groeit het aantal geavanceerde technologieën die de Chinese bedrijven assimileren voortdurend. Zijn ‘China Association for Public Companies’ moedigt zowel eigen O&O aan als het verwerven van buitenlandse technologie. Lokale besturen richten de ene robotzone na de andere op. Het Beijing E-town International Industrial Investment Management dat zelf investeerde in 50 fondsen is eveneens vrij actief op het gebied van robots. Toch is het gevaar niet denkbeeldig dat zoals in de sector van de drones zich een speculatief fenomeen voordoet. Het kapitaal zou zich vooral moeten buigen over de kloof tussen buitenlandse geavanceerde technologie en de Chinese. De ondernemers moeten van hun kant nauw contact houden met de klanten van hun applicaties.

Privacy

Tot slot is er nog het privacy-probleem. In China wordt dit probleem niet zo scherp aangevoeld en profiteert Baidu dat big data er voor het grijpen liggen. In de Verenigde Staten was er al een strijd tussen Apple en Google merkbaar over de verschillende aanpak van de privé-gegevens bij hun klanten. Volgens medestichter Chris Monberg van KI-start-up Boomtrain verschaft de digitale assistent van Google meer bruikbare herinneringen, aanbevelingen en tips over weer of verkeer omdat de assistent zowel email als andere data leest van de Android telefoon en confronteert met gesofistikeerde algoritmen op de krachtige Google-servers. Google maakt ook gepersonaliseerde reclame op basis van deze gegevens. Apple dat dit minder doet, reageert hierop en beweert schone handen te hebben omdat hun software niet spioneert in privé-gegevens, terwijl de gegevens op zijn servers anoniem blijven. Hoewel nu minder acuut in China, zal het probleem hoe ver de technologie zich in de privé-gegevens mag mengen, allicht ook aan de orde komen nu de wet op de cybersecurity in derde lezing door het Volkscongres is aanvaard.
Bronnen: SCMP, Bloomberg, China Daily, en.ce.cn, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *