Staatsondernemingen plannen 1000 miljard Investeringen in Xinjiangs energie

31 staatsondernemingen zijn van plan de komende vijf jaren niet minder dan 991 miljard te gaan investeren in Xinjiang. Dit werd bekend gemaakt door directeur Wang Yong van de SASAC, dit is de holding die 120 staatsondernemingen controleert. Zelfs de nucleaire groten doen mee, weliswaar met projecten qua hernieuwbare energie.

Benzinepomp in Xinjiang


–De 991 miljard werden opgeteld tijdens een bijeenkomst te Urumqi van leiders van 120 staatondernemingen, de regering van AR Xinjiang en ook het Xinjiang Production and Construction Corps. Het gaat om een verdubbeling vergeleken met het bedrag tijdens het elfde vijfjarenplan. Tijdens de conferentie werden 90 projecten bekend. De SASAC had opgeroepen meer te investeren In Xinjiangs energie en opkomende nijverheden. Twee economische ontwikkelingszones zullen worden uitgebouwd, namelijk in Kashgar en in Horergusi.
Vicevoorzitter Sun Delong van PetroChina beloofde dat zijn firma de komende vijf jaar 300 miljard zal investeren voor de uitbouw van Xinjiangs energie, wat even veel is dan de investering de afgelopen 30 jaar. Een andere gigant de groep Shenhua zal 100 miljard investeren in de regio de komende 5 jaar. China  Power Investment doet de slordige duit van 70 miljard in het zakje. De maatschappij streeft er naar dat tegen 2013 60 % van de grondstoffen lokaal worden benut en dat schone energie instaat voor 40% van de productie. In oktober begint de eerste van 4 fases in de windenergiebasis te Maytas in het kanton Ewin en deze eerste fase zal 49 mW installeren. Volgens onderzoeker Jing Xiaoping plant China tegen 2020 zeven wind-energiebases te bouwen en dit met een capaciteit van 10 miljoen kW elk. Daarvan zullen er 3 zich in Hami bevinden, beter bekend van de meloenen. China Power Investment begint dit jaar ook met 2 vergassingsprojecten van steenkool die in 2014 een jaarcapaciteit moeten hebben van 2 miljard m3. Behalve in de ontginning van grondstoffen zullen de staatsondernemingen ook investeren spoor, wegen, waterkracht en andere infrastructuur. Totnogtoe investeerden 44 van hen 574 miljard in de regio en dit met een winst van 55 miljard.
Nucleair recycleert zich
Merkwaardig is dat ook drie nucleaire groten een bijdrage leveren. De drie zijn de China National Nuclear Corporation (CNNC), de China Guangdong Nuclear Power Holding Corporation (CGNPC) en de China Nuclear Engineering Group, Co. (CNEC).  De China National Nuclear Corporation (CNNC) heeft bijvoorbeeld voor 15 miljard yuan projecten: daaronder de bouw van een steenkoolmijn voor een miljoen ton; een steenkoolcentrale in Yili met 2 eenheden die elk 1000 mw kunnen leveren en ook de bouw van een eerste fase van een windenergieproject van 20 mW in Hami.  De 2 laatste projecten kosten respectievelijk 10,5 en 4 miljard yuan.  De NGNPC gaat voor 2,5 miljard wind- en zonne-energieprojecten opzetten: de windenergie komt in 2 plaatsen namelijk nabij Urumqi en bij Altay. De zonne-energie wordt gepland in de omgeving van Hami.
Lees ook ons achtergrondverhaal over Xinjiangs energietoekomst
Over toekomst Xinjiang: zie ook Travelogue aflevering 1;   aflevering twee

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar