Staatsveiligheid primeert op open deur

Vanaf maart moeten sommige buitenlandse firmas die een Chinees bedrijf willen overnemen voorafgaandelijk een veiligheidsattest aanvragen.

Vanaf maart moeten sommige buitenlandse firmas die een Chinees bedrijf willen overnemen voorafgaandelijk een veiligheidsattest aanvragen. Die komt bovenop de uitbatingsvergunning en het anti-monopolie certificaat. Er komt een interministerieel comité dat de veiligheidsattesten zal onderzoeken en afleveren. Het Ministerie van Buitenlandse handel zal coordineren.
Een risico voor de nationale veiligheid  kan verbonden zijn aan bedrijven nabij belangrijke militaire installaties, bedrijven actief in sleutelsectoren van de landbouw, de energie en de natuurlijke rijkdommen, sleutelinfrastructuur, transportdiensten, gesofistikeerde technologie en de fabrikatie van machines die van belang zijn voor de nationale veiligheid.
De nieuwe maatregel komt niet echt al seen verrassing en is in zekere zin een afspiegeling van gelijkaardige regels in de USA en elders.
Het Chinese telecombedrijf Huawei  kocht in april 2010 de activa van het failliete Amerikaanse bedrijf voor servertechnologie  3Leaf Systems op voor 2 miljoen dollar. Daarvoor kreeg het de servers, de software, en nam het de 13 personeelsleden over. Huawei had in November 2010 de deal ter goedkeuring voorgelegd aan de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Investeringen. Die is echter van oordeel dat Huawei hierdoor een brevet zou krijgen dat belangrijk is voor de Amerikaanse nationale veiligheid. De deal mag dus niet doorgaan. Ze besliste dat Huawei de activa van het failliete bedrijf niet mocht kopen.
Huawei had de wettelijke procedure kunnen verder zetten en vragen dat de Amerikaanse President binnen de twee weken het besluit van de Commissie vernietigde, maar verkoos op 21 februari om zich terug te trekken. Het is de zoveelste uitsluiting van Huawei door de Amerikaanse overheid, na de buyout van 3Com samen met Bain in 2008, de aankoop van de divisie draadloze netwerken van Motorola en van 2Wire, een leverancier van breedband internet software, beiden in 2010. Huawei is een privé-bedrijf, opgericht door een gewezen legerofficier; die zou intussen nog slechts 2% van de aandelen hebben, de rest is verspreid onder het personeel. In de USA wordt telkens naar een mogelijke band met het Chinese leger verwezen.
In 2010 investeerden Amerikaanse bedrijven voor 60 miljard dollar in China; China kon slechts voor 4 miljard dollar investeren in de USA.
Overigens zijn hoogtechnologische Chinese firma’s evenmin welkom in Europa. Hier werd de overname van het Nederlandse Draka, een wereldleider in de productie van gesofistikeerde kabels, in 2010 ook al geblokkeerd.
Intussen onderhandelt Huawei wel over draadloze communicatie in de Londense metro. Wegens de hoge kostprijs kwam dit project tot nog toe niet van de grond, maar Huawei zou nu bijzonder goede prijsvoorwaarden aanbieden; de GSM operatoren zouden eveneens in het project investeren zodat het overheidsbudget niet belast wordt. Men zou graag de belangrijkste lijnen klaar hebben tegen de Olympische Spelen in 2012.
(Financial Times, Xinhua)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *