Stuwdammen planten zich voort

China heeft  acht dammen gebouwd op de bovenloop van de Lancang, beter gekend als Mekong. De dammen blijken nu wel onverwachte effecten te hebben.

Oorspronkelijk was er ongerustheid over de gevolgen  van de stuwdammen op de midden- en benedenloop in Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Sommigen beweerden dat de overstromingen van 2008 en de droogte van 2010 ermee te maken hadden. Maar experten merken op dat dammen juist toelaten droogte en overstroming te beperken.
Er is wel iets anders aan de hand. De dammen op de bovenloop maken het waterdebiet regelmatiger en daardoor wordt het mogelijk stroomafwaarts rendabele waterkrachtcentrales te bouwen waar het vroeger niet kon. De Chinese dammen kunnen dus een watervaleffect hebben in de andere landen. Zo zijn er vandaag voorstellen voor 11 stuwdammen in Laos, Cambodja en Thailand. Minstens vier daarvan zouden gebouwd worden met Chinees geld en door Chinese aannemers. 60% van de benedenloop zou op die manier in stuwmeren veranderen. In maart moeten de landen van de Mekong Raad (waar China niet bij is), een advies geven over de bouw van de Xayabouri, de eerste van de 11 dammen. Het milieu-effect-rapport over de 11 dammen dat de Mekong raad bestelde, stelt voor een moratorium van 10 jaar in te voeren.
Het is waarschijnlijk om de toenemende Chinese invloed in de regio tegen te gaan dat de USA een nieuw hulpprogramma , het ‘Benedenloop van de Mekong Programma ’ gelanceerd hebben , vooralsnog zonder veel uitvoeringsdetails.
Bron: Chinadialogue


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *