Stabiliseert de Chinese economische groei? (update)

Premier Wen Jiabao verklaart dat China’s economische groei zich begint te stabiliseren,en dat het land aan de beterhand is met een economie die het goed deed in het derde trimester, aldus China Daily.
De cijfers geven voor het derde trimester een groei van 7,4% tegenover vorig jaar, en daarmee zit men net onder het regeringsstreefdoel van 7,5%; het is al het zevende trimester op rij dat de groei vertraagt; men zit nu op het laagste peil sinds het eerste trimester van 2009 (toen was het 6,5%). Analisten discussiëren of China nog verder vertraagt dan wel de bodem van het dal bereikt heeft en het volgende trimester terug een snellere groei zal kennen.
Volgens premier Wen mag men alvast aannemen dat de 7,5% dit jaar zal gehaald worden. Hij wees erop dat in september de Index van de Aankoopverantwoordelijken (een maatstaf voor groei op korte termijn) reeds terug aan het stijgen was na vier dalingen. De uitvoer versnelde, het binnenlands verbruik steeg, de inflatie daalde gevoelig, de tewerkstelling verbeterde, en de herstructurering van de economie vorderde. De hoogtechnologische sectoren doen het goed. Landbouw en diensten doen het beter dan de industrie in het algemeen. De problemen komen vooral door de crisis in het buitenland. De stimuleringsmaatregelen die de regering al nam werken goed en worden verder opgevolgd. De vastgoedsector is echter nog steeds niet stabiel genoeg om de beperkende maatregelen te kunnen opheffen.
Voor de maand september was er een verbetering in de buitenlandse handel, ondanks de problemen met de belangrijke handelspartner Japan: de uitvoer brak het absolute maandrecord en haalt 9,9% boven vorig jaar , meer dan analisten verwacht hadden. De invoer steeg  2,4% en daardoor vergroot het handelsoverschot opnieuw. Sommigen hebben wel hun twijfels of de snelle groei van de buitenlandse handel kan duren, gegeven de crisis in de ontwikkelde landen.
Over de drie trimesters samen komt men aan een toename van de buitenlandse handel met 6,2% tegenover een jaar eerder, zodat het streefdoel van de regering, 10% groei, niet meer haalbaar lijkt. Het handelsoverschot bedraagt ongeveer 5% van het totale handelsvolume.De handel met Europa viel 2,7% terug en die met Japan 1,8%. Een groei van 9,1% in de handelsbetrekkingen met de VS compenseert het verlies, maar ook daar is de toestand onstabiel.
De omzet van de binnenlandse kleinhandel tussen januari en september steeg dan weer met 14%, en september was gevoelig beter dan augustus.
Een ander positief punt is de daling van de inflatie tot 1,9% in september wat de overheid meer mogelijkheden geeft om geld voor een relance in de economie te pompen mocht er toch een verdere vertraging plaats vinden.
Tenslotte zijn er de buitenlandse investeringen. Die liggen met 83 miljard dollar voor de eerste drie trimesters 3,8% lager dan vorig jaar. Het zijn vooral de Europese investeringen die achteruit gaan, de Amerikaanse stagneren en de Japanse stegen nog flink, alhoewel dat na de recentste gebeurtenissen wel niet zal blijven duren. Lagere buitenlandse investeringen schaven uiteraard ook een stuk groei van China weg, maar zijn toch eerder een symptoom van de zwakke economische toestand in de landen van herkomst.
Zie ook Dialogue (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *