Staking in Tianjin

De arbeiders van Tianjin Mitsumi Electric factory staken sinds dinsdag voor hoger loon en beter arbeidsvoorwaarden. De staking zou na 4 dagen zijn stopgezet wegens een akkoord tussen stakers en directie.

stakers mitsumi

stakers mitsumi


De stad Tianjin (in het noordoosten, vlak bij Beijing) is een van de vier grote steden die als provincie fungeren.
Mitsumi maakt in Tianjin dvd-recorders, cd-spelers, tuners, onderdelen voor andere elektronica enz. De schattingen van het aantal werknemers variëren van 2800 tot 3300.
Er zijn blokkades van de poort geweest. ‘Geef ons ons bloedgeld terug’ was een van de leuzen en ook de lokale autoriteiten worden aangesproken op hun taak om te ijveren voor correcte lonen.
Een arbeider gaf aan Xinhua het voorbeeld van de 1500 yuan (177 euro) die beginnende werknemers per maand verdienen voor zesdagenweken met twee overuren per dag. Een arbeidster zei tegen China Daily dat ze maar 700 yuan per maand verdient, minder dan het verplichte minimumloon in de stadsprovincie. Er zijn ook klachten over de te grote werkbelasting.
De vakbond had een lijst van klachten en eisen ingediend, maar de directie had die afgewezen. Nu bezint ze zich op de situatie en ze heeft de arbeiders zelf gevraagd om vandaag niet naar hun werk te komen. De bedoeling is om grote protestbijeenkomsten te voorkomen. Een woordvoerder van Mitsumi denkt dat de arbeiders geïnspireerd zijn door hun collega’s bij andere Japanse bedrijven: zijn fabriek ligt immers in dezelfde wijk als die van landgenoten Honda en Toyota.
Buitenlandse journalisten werden door de bewaking geweerd en ze moesten hun foto’s wissen. De officiële Chinese pers maakt, met bronvermelding, gebruik van het materiaal geleverd door de buitenlandse agentschappen als aanvulling op het nieuws uit hun eigen bronnen en dat van Xinhua. Volgens Xinhua is de staking na vier dagen beëindigd omdat er een akkoord bereikt werd tussen directie en stakers.
Bronnen: AP, Reuters, China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *