Statuut van markteconomie: oplossing in het verschiet?

China heeft de EU een oplossing van het conflict over het statuut van markteconomie aangeboden die voor iedereen gezichtsverlies kan voorkomen. Dat kan worden afgeleid uit verklaringen afgelegd vlak voordat premier Li naar Letland reist.

markteconomie

15 jaar geleden


Op een persconferentie heeft Liu Haixing, viceminister van Buitenlandse Zaken de EU opgeroepen om haar verplichtingen voorzien onder artikel 15 van het toetredingsprotocol van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO) stipt na te komen. Meestal wordt dit geïnterpreteerd als het toekennen van het statuut van markteconomie binnen de 15 jaar. Dat is ten laatste op 11 december 2016. Tegen het toekennen van dat statuut is het voorbije jaar actie gevoerd door onder meer Europese industrielobby’s die Chinese concurrentie vrezen.
De viceminister heeft de Chinese interpretatie van de EU-verplichtingen nu formeel gepreciseerd. De EU moet stoppen met een discriminerende behandeling van China in het geval van vermeende dumping. Omdat China niet erkend is als markteconomie kan de Europese Commissie tot nu toe antidumpingmaatregelen nemen tegen het land zonder dat ze dumping moet bewijzen. Een typevoorbeeld: de Europese antidumpingheffingen op Chinees staal omdat dat in de EU verkocht wordt tegen een prijs die lager is dan de kostprijs in de VS. Van een echte dumping is pas sprake bij verkoop onder de kostprijs in China.
Op vraag van journalisten preciseerde de viceminister nog dat het toekennen van het statuut van markteconomie een politieke beslissing is. Daarvoor bestaan geen internationale normen. Het heeft niets te maken met de formele verplichtingen onder artikel 15 van het WHO-akkoord.

Het gezicht redden

Door het loskoppelen van de toekenning van het statuut van een concreet gevolg van niet-toekenning (discriminatie) biedt China aan de EU een oplossing waarbij iedereen het gezicht redt. De EU hoeft geen beslissing te nemen over het statuut. Het volstaat dat de Europese Commissie vanaf 11 december China niet-discriminerend gaat behandelen.
De Chinese media hebben ook een uitspraak van Commissievoorzitter Juncker op de Europese top van 21 oktober opgepikt. Hij verklaarde toen dat de lidstaten van de EU artikel 15 moeten toepassen.
De uitspraken van de viceminister kwamen er naar aanleiding van het vertrek van premier Li naar Kirgizië, Letland en Rusland. In Letland zal Li de vijfde topconferentie van China en Centraal- en Oost-Europese landen bijwonen (16+1). Bij die 16 zitten er 11 leden van de EU. Li zal bij hen pleiten voor een correcte uitvoering van de WHO-verplichtingen. De EU is de grootste handelspartner van China. China is de tweede grootste handelspartner van de EU, na de VS.
Bron: China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *