Steun voor teruggekeerde migranten die zaak opstarten

De regering heeft richtlijnen opgesteld om de migranten aan te moedigen die naar hun streek van oorsprong terugkeren om er een bedrijf op te starten. Hoewel deze terugkeer stilaan een trend wordt, ontbreekt het hen toch aan voldoende lokale ondersteuning. De regering wil dat hieraan gewerkt wordt.

beroepsschoolEnkel in de provincie Sichuan keerden vorig jaar 40.000 migranten terug om er een bedrijf te starten. Vorig jaar daalde ook het aantal migranten met 5 miljoen en een paar miljoen keerden naar hun provincie van oorsprong terug om er met hun verworven kennis een bedrijf op te starten. Neem bijvoorbeeld de 46-jarige Tu Guangdong die in het arme kanton Xinxian (Henan) honderd vrouwen te werk stelt om elektronische producten te assembleren. Hij vertrok in 1991 naar Guangdong waar hij begon als conciërge van een fabriek en eindigde als manager.  Hij keerde in 2010 terug en opende al 3 fabrieken in de nabijheid van scholen. Daar mogen de door hun migrerende mannen ‘achtergelaten’ werksters kiezen tussen 4 tot 8 uur in die fabrieken te werken terwijl hun kinderen op school zijn. Toch stellen zich vele uitdagingen vooraleer teruggekeerde migranten kunnen starten: onvoldoende ontwikkelde infrastructuur, gebrek aan overheids ondersteuning en te weinig scholing van de arbeidskrachten. De nieuwe maatregelen verbeteren de toegang tot de markt, verhogen fiscale ondersteuning en opleiding en verbeteren het sociaal vangnet, aldus onderzoeker Cui Chuanyi bij het Development Research Center van de regering.
In het kanton Guangshan naast Xinxian is Xiang Manyu begonnen met een bedrijfje dat met dons- en met veren gevulde producten produceert en verkoopt. De omzet overschrijdt 10 miljoen yuan. Xiang legt uit dat het lokaal bestuur hem een gratis ruimte ter beschikking stelt en ook gunstige grondvoorwaarden en taken verschaft zoals enkel voor buitenlandse investeerders beschikbaar zijn. De belovende politiek zal meer werkers toelaten een beter leven te leiden thuis, aldus prof. Xia Zhuzhi bij de Huazhong University of Science and Technology. Dat voor het vijfde jaar op rij de rurale inkomensgroei deze in de steden overtreft, is een bijkomende gunstige factor. Voor de eerste keer oversteeg het ruraal jaarinkomen de 10.000 yuan. Socioloog Yang Tuan voorspelt dat de omgekeerde migratie gedurende de komende 5 tot 10 jaar zou kunnen pieken. Veel is in de landelijke gebieden nog te verbeteren in de toegang tot microkrediet, tot internet en tot betere scholing. Uiteindelijk heeft ook de landbouw zelf nood aan modernisering en kan de regering meer beroepsscholen oprichten die voorbereiden op de groeiende agrobusiness sector.
Bronnen: Global Times, Bloomberg, womanofchina

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *