Nieuw plan wil centrale regio stimuleren

Tien jaar na het uitvaardigen van een plan voor de 6 provincies uit de centrale regio heeft premier Li Keqiang een vernieuwd plan voorgesteld om hun ontwikkeling te stimuleren. Terwijl moderne landbouw steeds belangrijk blijft, zal het gebied de nadruk leggen op geavanceerd maakwerk en een nieuw type verstedelijking zo gaf de premier aan.

centrchinaDe zes binnen provincies die de centrale regio uitmaken zijn Henan,  Shanxi,  Hubei, Anhui,  Hunan en Jiangxi. Het gebied beschikt over rijke landbouw, over voldoende arbeidskrachten en ook het maakwerk is goed ontwikkeld. Tien jaar geleden vaardigde de regering een eerste plan uit voor de regio. Het afgelopen decennium werd het gebied de kernregio voor de landbouw, de vervaardiging van grondstoffen voor energie terwijl het ook een hub werd voor modern maakwerk en transport. Het aandeel van de centrale provincies in de Chinese economie steeg van 18,8% in 2006 tot 20,2 % in 2015. Al tijdens zijn rapport van de regering in maart beloofde Li Keqiang de opgang van de centrale regio te zullen bevorderen door een verbeterde inrichting (lay-out).
De nieuwe vijfjarige richtlijn wil de ontwikkeling van het centrale deel stimuleren meer bepaald in geavanceerd maakwerk, moderne landbouw, een nieuw type verstedelijking, meer openheid en in milieubescherming. Li vindt dat de zes provincies een belangrijke kern rol spelen in het handhaven van de Chinese groeitrend. De Chinese economie ondergaat herstructurering en industriële upgrading terwijl het centrale deel uitdagingen kent bij het wegwerken van capaciteit in de nijverheid, bij het verminderen van de afhankelijkheid van investeringen en arbeidskrachten evenals qua technologische innovatie. Daarvoor moeten nieuwe economische drivers gecultiveerd, het upgraden van de nijverheid gestimuleerd, een beter transport infrastructuur tot stand komen en een nieuw type verstedelijking.
Prioriteit wordt verleend aan hervorming en innovatie: de markt zal de doorslaggevende rol spelen bij het toewijzen van de cncemahulpbronnen terwijl de regering een sturende rol speelt, benadrukte Li nog. Hervorming en innovatie zullen tijdens het proces een sleutelprioriteit zijn, maar ook de samenwerking tussen de regio’s onderling zal opgevoerd worden, het milieubewustzijn versterkt en de levensstandaard van het volk verhoogd. Volgens de richtlijn behoren een juiste controle op de steenkoolmijnen, de technologische innovatie en upgrading van het maakwerk tot de prioritaire taken. In dit kader moet de regio volgens Li inspelen op de trend waarbij moderne nijverheden uit het oosten van het land meer westwaarts verhuizen.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar