Stimuleert VS-chipboycot de sector?

Niettegenstaande de VS-boycot van de Chinese chipsector bloeit deze op. 3 Chinese chipproducenten staan al in voor 10% van het wereldaanbod; 19 van  ’s werelds 20 snelst groeiende chipproducenten zijn Chinees en het land telt 50 chip éénhoorns. Daarentegen kent de sector wel een gebrek aan degelijk geschoold personeel.

Foto China Daily Disclaimer

Het ziet er naar uit dat Bill Gates voorspelling dat de VS-chipboycot van China omgekeerd zou uitpakken, zich aan het realiseren is. In 2021 bedroeg de omzet van de Chinese chipsector 534 miljard yuan of een vooruitgang met 16,5%, aldus voorlopige gegevens van China Semiconductor Industry Association (CSIA)  H oofdanalist chipsector Toshiya Hari bij Goldman Sachs schat dat de Amerikaanse exportcontroles van hoogwaardige chipapparatuur naar China die makers in de wereld vorig jaar $ 6 miljard aan gederfde inkomsten zou hebben gekost of 9 procent van hun verwachte omzet.

Bovendien heeft de VS-chipboycot de leveranciersketen helemaal verstoord zodat vorig jaar veel binnenlandse chipontwerp bedrijven toegang kregen tot sommige markten die ze in het verleden moeilijk konden betreden. Dit geeft hen volgens Huang Qing bij Walden International  de kans om wereldwijde spelers te worden. Dit lijkt er op te wijzen dat wat Bill Gates in september 2020 aan Bloomberg voorspelde namelijk dat door China te dwingen de eigen chips te vervaardigen, de VS niet enkel goedbetaalde banen zou kwijtspelen, maar China ook zou dwingen zelfvoorzienend te worden.

China voerde enkel in 2021 voor meer dan $400 miljoen chips in. Dat jaar overschreed de omzet van de Chinese chipsector voor het eerst 1 biljoen yuan en dat betekende een jaarlijkse groei van 18%. In 2017 bedroeg die omzet nog maar 540 miljard yuan. Volgens Trend-Force namen vorig jaar de 3 grootste chipbedrijven meer dan 10% in van de wereldwijde markt. Bloomberg stelt vast dat de Chinese chipbedrijven ook sneller groeiden want vorig jaar waren 19 van de 20 snelst groeiende chipbedrijven Chinees terwijl dat het jaar voordien er maar acht waren .

Foto China Daily Disclaimer
 

John Lee bij het International Institute for Strategic Studies vindt dat China een belangrijke speler in de geglobaliseerde chipwaardeketen wordt een trend, die door de door de VS geleide boycot waarschijnlijk niet zal gebroken. Aan de eenhoorns gemeten, lijkt de toekomst veelbelovend. In november telde het land 50 éénhoorn starters (meer dan $ 1 miljard) en in totaal waren ze volgens New Fortune 858 miljard yuan waard. Van deze bedrijven zijn er 25 chipontwerpers, acht zijn gespecialiseerd in GPUs en vijf zijn auto-chipbedrijven, aldus nog New Fortune.

Een van de veelbelovende starters is Horizon Robotics dat eigen chips ontwerpt voor zelfstandig rijden. Volgens CEO Yu Kai zijn slimme elektrische voertuigen een unieke kans zijn om artificiële intelligentiechips te ontwikkelen. Gezien China nu ‘s werelds meest levendige markt is voor slimme elektrische voertuigen en ook de meest concurrentiële arena voor wereldwijde techbedrijven die zich richten op intelligent rijden, gelooft hij dat China ook een belangrijke bron van innovatie zal worden voor de slimme EV-industrie. Volkswagen beloofde dan ook om 2,4 miljard € te zullen investeren in en met Horizon Robotics. Deze week maakte Pony.ai bekend de Journey 5 processor van Horizon te zullen gebruiken on zijn advanced driver assistance systems (ADAS) te ontwikkelen.

Toch zit de chipsector met een zwaar minpunt namelijk het gebrek aan degelijk opgeleid talent. CCID Consulting uit Peking voorspelt dat er tegen volgend jaar 220.000 personeel tekort zal zijn. Het ministerie van Industrie en Informatietechnologie voelde dit tekort en publiceerde in oktober een richtlijn waarin werd opgeroepen tot meer inspanningen om ingenieurs van topkwaliteit op te leiden

Ondertussen wordt geprobeerd de internationale samenwerking op het vlak van chips op te voeren met Zuid-Korea en met Europa. Zelfs vanuit de VS zegt de Semiconductor Industry Association: ‘Toegang tot deze enorme markt is essentieel voor het succes van elk wereldwijd concurrerend chipbedrijf nu en in de toekomst’ Voorzitter van Qualcomm China Frank Meng voegt hier aan toe ‘We hebben nu meer vertrouwen dan ooit dat er nog meer ruimte is voor samenwerking tussen Qualcomm en de Chinese industriepartners. Ook ASML belooft de Chinese markt te blijven steunen.

Bron: China Daily? Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email