Streng gereguleerde terugkeer na Chinese nieuwjaarsvakantie

Op vele plaatsen in China keren de mensen uit de verlengde nieuwjaarsvakantie terug en het werk wordt hervat. De strijd tegen de verspreiding van de besmetting wordt echter hardnekkig voortgezet. Daarom zijn er strikte regels en controle voor het verkeer en de toegang tot steden en dorpen.

Controle bij het Fengjing station in Shanghai (foto Gao Erqiang / China Daily)

De hervatting is nodig omdat de aanvoer van medische hulpmiddelen versterkt en volgehouden moet worden. Het is ook belangrijk opdat de Chinese economie en het dagelijks leven kunnen herstellen van de ontwrichting die de epidemie van het nieuwe coronavirus teweeg brengt.

Flexibele regelgeving

Beijing gaf een voorbeeld van een correcte aanpak. Dat heeft snel navolging gekregen op andere plaatsen zoals Shanghai, Shenzhen en Tianjin. Ook uit steden in de provincies Jiangsu, Heilongjiang en Sichuan komen er berichten over dat soort maatregelen. De bedoeling is dat dit alles in een aan de lokale situatie aangepaste vorm gebeurt. Daar heeft de overheid op aangedrongen.

Registratie

Het aantal ingangen tot de steden is beperkt en er staan controleposten. De temperatuur van ieder die naar binnen of naar buiten wil wordt genomen. Wijken of woonblokken waar personen symptomen vertonen die zouden kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus worden in quarantaine  geplaatst. Bezoekers en personen die terugkeren van andere gebieden moeten een bewijs van registratie hebben, digitaal of op papier. Bevolkingsbureaus geven die bewijzen uit. Tegenwoordig gebeurt dat meestal via QQ of WeChat. Voor burgers die niet vertrouwd zijn met het online vinden van dit soort zaken worden offline diensten voorzien. De digitale registratie dient niet alleen het gebruiksgemak. Ze is ook een middel om fysieke contacten tot het hoogstnodige te beperken.

Veiligheidscontrole Shanghai-Chongqing expresweg (CNS foto)

Privacy en gebruiksgemak

Internetbedrijven hebben het verzoek gekregen zich toe te leggen op de ontwikkeling van tools die publieksvriendelijker en veiliger zijn. Bij al die registraties moet de privacy gewaarborgd blijven. Daar wordt sterk de nadruk op gelegd. Het is de gezondheidsdiensten enkel toegestaan informatie over de identiteit door te geven wanneer en voor zover die nuttig is bij de bestrijding van uitbraak van het nieuwe virus. De gezondheidsdiensten geven de identiteit door van mensen die in contact met patiënten zijn geweest, zodat de bureaus voor openbare veiligheid hen kunnen isoleren. Diezelfde bureaus houden er toezicht op dat iedereen zich aan de regels houdt.

terugkeer
controle in cyberspace moet privacy blijven respecteren (foto Yang Hui)

Sociaal werk

De stad Hangzhou in de kustprovincie Zhejiang, moedigt de inwoners aan om per gezin één iemand te vragen om de twee dagen elementaire boodschappen te doen. In andere steden zijn er maatschappelijk werkers die dat op zich nemen en die ook speciaal zorg dragen voor hulpbehoevende medeburgers. Sinds eind december zijn er 4 miljoen van die buurtwerkers voor dat soort taken opgeroepen.

Bron: China Daily, Global Times

Concrete ervaringen van een Belg in China

Een concreet idee van hoe de sfeer in China normaal gesproken is en hoe ze nu is krijg je soms van westerlingen die daar wonen. Hun ervaringen zijn natuurlijk specifiek en beperkt. Het is nodig voor ogen te blijven houden dat we spreken over een land met meer dan 1,4 miljard inwoners en een oppervlakte van 9 miljoen km².  De Belg Chris Van Puyvelde woont sinds november 2018 in Beijing. Hij werkt in China voor de Chinese voetbalbond, de CFA. Van Puyvelde werd zondag door de Belgische Nederlandstalige radio (Radio 1) geïnterviewd. Hij spreekt over wat hij aan den lijve ondervindt als tijdelijk inwoner van China. Hij beschrijft algemene ervaringen voor hem en zijn gezin, en ook wat er nu gebeurt in de periode dat China strijd tegen het nieuwe coronavirus. Dit is de link naar het Radio 1 interview https://radio1.be/programma/de-ochtend/radioitem/het-coronavirus-legt-de-chinese-sportwereld-stil/12444  (link af en toe te vernieuwen)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *