Herstarten economie problematisch maar levensnoodzakelijk (UPD)

Het herstarten van de productie en diensten is nodig omdat de aanvoer van medische hulpmiddelen versterkt en volgehouden moet worden. Het is ook belangrijk opdat de Chinese economie en het dagelijks leven kunnen herstellen van de ontwrichting die de epidemie van het COVID-19* teweegbrengt. En … voor de wereldeconomie.

herstarten
Mensen in de productie van beschermende pakken maken overuren in Fuzhou (foto Xinhua/Lin Shanchuan)

Medische tekorten aanvullen

Een van de belangrijke redenen waarom de productie moet herstarten, hoe voorzichtig ook, is het blijvende tekort aan medische hulpmiddelen. Er zijn bepaalde ondernemingen die hun gewone activiteiten schorsen en die, voor zover zij dat kunnen, omschakelen naar de productie van mondmaskers en beschermende pakken. Zij werken hierbij samen met de overheid en die ontvangt op haar beurt instructies en verzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie. De bedrijven moeten vergunningen krijgen want het nieuwe materiaal dat ze maken moet aan de medische vereisten voldoen. Xinhua geeft de voorbeelden van een fabriek voor kleren in Fushan, een afdeling van Foxconn en zelfs een autofabriek in de autonome regio Guangxi Zhuang. Zij maken duizenden mondmaskers waar blijkbaar een nog steeds exploderende vraag naar is.

Omschakelen

Ook ander medische hulpgoederen zijn aan de bedrijfsactiviteiten toegevoegd: beschermende pakken, thermometers, ontsmettingsmiddelen. Ruim 3.000 firma’s hebben volgens het zakelijk onderzoeksbedrijf tianyancha.com, die stap gezet tussen 1 januari en 7 februari. Lokale overheden reiken hierbij een helpende hand, met subsidies, vergunningen en arbeidskrachten. De nationale staatsplanner, de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen (NDRC) heeft toegezegd dat zij alle overproductie, mocht daar na de epidemie sprake van zijn, zal opkopen. Gisteren was al meer dan 76% van de productiecapaciteit voor mondmaskers en 87% van de capaciteit voor medische maskers in 22 provincies hersteld.

herstarten
Bedrijf voor halfgeleiders in Shanghai (foto Xinhua/Ding Ting)

Transport

Koeriersbedrijven zijn sinds gisteren weer aan het werk. Zij staan in voor de dagelijkse behoeften van de bevolking en zijn leveren ook goederen voor de bestrijding van de epidemie. Het streefdoel is om de logistiek voor 40% weer actief te krijgen tegen volgende week. Ook dat herstarten heeft te maken met de rol die transport speelt bij de bestrijding van de longaandoeningen ten gevolge van het COVID-19. De sectoren software en informatica kunnen van huis uit werken en bijvoorbeeld via teleconferenties.

Steun voor kleine en middelgrote bedrijven

Er zijn ook ondernemingen die uit voorzorg vragen aan hun werknemers om nog even te wachten met de hervatting. Werknemers die op reis geweest zijn kunnen pas aan het werk als onderzoek heeft uitgewezen dat ze niet besmet zijn. Extra kosten zijn nodig voor preventieve en beschermende maatregelen. Het ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIT) zal kleine en middelgrote bedrijven helpen met de bevoorrading en het transport van grondstoffen en beschermende materialen. Het MIT vraagt aan lokale overheden om die bedrijven ook uitstel van betaling te geven voor belastingen, gas- en elektriciteitsrekeningen en administratiekosten. Van de lokale overheden wordt verwacht dat zij op eenzelfde manier de buitenlandse bedrijven in hun administratieve eenheid zullen bijstaan. Ook het ministerie van Handel zal bijspringen om de problemen van buitenlandse bedrijven te helpen oplossen en de impact van de epidemie zoveel mogelijk te verminderen.

Het grote risico

Het zijn inderdaad tientallen miljoenen kleine bedrijven waarvan de toekomst op het spel zou kunnen staan door de verlengde vakantieperiode en de verwachte dip in de groei tijdens het eerste kwartaal. Dat zou een zware weerslag hebben op de werkgelegenheid. De Centrale Bank van China heeft miljarden extra betalingsmiddelen in het banksysteem gepompt, om de banken meer ruimte voor leningen te geven. De NDRC heeft er ook op aangedrongen de harde maatregelen van sommige lokale overheden (tijdelijke sluitingen, het afsluiten van wegen en wijken, quarantaine voor mensen van buiten de provincie) te verzachten als dat enigszins veilig is. Sommige analisten en handelaars vrezen echter dat de ondersteuning van de overheid voor een groot aantal kleine ondernemingen niet zal volstaan.

herstarten

Kalmte terecht (UPD)

Woordvoerder van Buitenlandse Zaken Geng Shuang deed op 11 februari bijzondere uitspraken over de gevolgen van de nieuwe COVID-19 epidemie voor de economie. De betrokken Chinese instellingen hebben vorige week een inschatting hiervan gemaakt. Hun functionarissen denken dat ‘alles afhangt van het succes van de preventie en de bestrijding van de epidemie’. Op zich blijven de economische grondslagen voor de groei op lange termijn onaangetast. China is volgens de verantwoordelijken voor planning, economie en gezondheidszorg in staat om de impact beperkt te houden. Het IMF en de Wereldbank merken op dat China genoeg beleidsruimte heeft om de epidemie de baas te blijven. De inspanningen van China hebben de risico’s voor de wereldeconomie effectief verkleind.

China en de wereld, één strijd (UPD)

Geng Shuang zei vervolgens:

‘vandaag bedraagt het bruto binnenlands product van China 16% van dat van de wereld en China levert 30% van de groei van de wereldeconomie. China strijdt tegen het nieuwe coronavirus voor zichzelf, maar ook voor de rest van de wereld.

‘Wie China steunt en helpt zorgt in feite voor het gemeenschappelijk belang van alle landen. Een aanpak van ieder voor zich en van overreageren biedt geen bescherming. Deze dringende opdracht voor allen is om het virus door samenwerking en normale internationale betrekkingen te verslaan’. 

Bronnen: Xinhua, SCMP, website min. BuZa van China, China Daily

COVID-19

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het virus een nieuwe officiële, niet stigmatiserende naam gegeven: COVID-19

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *