‘Wetenschappelijk onderzoek essentieel in strijd tegen virus’, Li

Premier Li Keqiang bezocht het Instituut voor Pathogene Biologie (studie van infecties) in Beijing. Li won informatie in over de stand van het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en de mogelijke bestrijding van het nieuwe coronavirus. Uiteraard prees hij ook de toewijding en het harde werk van de wetenschappers.

wetenschappelijk onderzoek
(foto Xinhua / Wang Ye)

Voorrang voor bestrijding en communicatie

Volgens de Chinese premier is het essentieel dat in heel China de wetenschap gemobiliseerd wordt om op zoek te gaan naar oplossingen voor de dringendste problemen van het moment bij de strijd tegen de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Verder is het ook uiterst belangrijk, zo zei Li, om met het publiek te blijven communiceren. De bevolking heeft volgens hem behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde  informatie over hoe de ziekte wordt overgedragen en hoe de verspreiding nu het beste kan worden voorkomen en bestreden.

Genezing op wetenschappelijke grondslag

De premier vroeg aan de onderzoekers ook om te bestuderen hoe de genezing van een (toenemend) aantal patiënten is gegaan. Daaruit kunnen immers elementen worden afgeleid die mogelijk dienstig  zijn bij het vinden van doeltreffende  geneesmiddelen. Bij het ontwikkelen van vaccins en geneesmiddelen is het overigens nodig zich aan de regels van de wetenschappelijke methodes te houden. Alleen op die manier verkrijgt men veilige en doeltreffende geneeswijzen.  

Belang van wetenschappelijk onderzoek

David Ho, een Amerikaans-Chinese wetenschapper, bevestigt in een interview met de China Daily het belang van het lopende wetenschappelijk onderzoek.  Momenteel wordt in ziekenhuizen in China en ook wel in Thailand gebruik gemaakt van geneesmiddelen voor hiv/aids. David Ho, die is gespecialiseerd in de behandeling van hiv/aids ziet dat slechts als een nuttige noodoplossing op korte termijn. Voor de lange termijn is het absoluut noodzakelijk medicamenten en vaccins te ontwikkelen die helpen tegen alle coronavirussen, niet alleen dit nieuwe, maar ook SARS en MERS. Na de uitbraak van dit 2019-coronavirus kan er nog een opduiken, dat weer anders is.

Internationale samenwerking

David Ho legt ook uit dat Amerikaanse onderzoekers van Columbia University druk doende zijn een samenwerking voor te bereiden met de chemici van Wuxi AppTec, het lab van de Chinese firma Wuxi Biologics. David Ho relativeert ook de dodelijkheid van het nieuwe coronavirus door het cijfer van het aantal besmette personen te vergelijken met dat van het aantal dodelijke slachtoffers, en die cijfers op hun beurt met de cijfers van een gewone griepepidemie die veel hoger liggen.

Genezingen, opnames en ontslagen

Het officiële persbureau Xinhua schenkt aandacht aan het toenemend aantal genezingen (zie ‘belangrijke cijfers’, onderaan).  Ook zijn gezondheidsdiensten en zorgverleners erin geslaagd tot nog toe zo’n 400.000 mensen te  traceren die met besmette medeburgers in contact zijn geweest. Van hen zijn er bijna 30.000 ontslagen uit het ziekenhuis waar ze ter observatie waren opgenomen.

Bron: Xinhua, China Daily

Belangrijke cijfers

Betrouwbare ACTUELE UPDATES
Real-time update on coronavirus outbreak Global Times
(officiële bron)

SCMP Widget (uit commerciële, vaak westers gezinde bron Hongkong)

Sixthtone updates (bron vasteland China –  onafhankelijk en met kritische commentaren gericht op oplossingen)

Deskundige informatie ter beschikking van een breed publiek gepost door de Belgische viroloog Marc Van Ranst op zijn Facebookpagina:
https://www.facebook.com/marc.vanranst

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *