Streven naar veiliger voedsel duurt voort in 2010

De Chinese Eetwareninspectie heeft vorig jaar de licenties van 5654 onveilige producenten ingetrokken. Meer dan 700 ondernemingen zagen de intrekking van hun exportvergunning. Bij de kleine werkplaatsen, het nevralgieke punt, werden 43.000 onveilige gevallen ontdekt.
FOODCONTRLDe wet op de voedselveiligheid is gestemd en een team van deskundigen werd gevormd. Toch is de situatie verre van rooskleurig. De inspecties hebben het afgelopen jaar tot de intrekking geleid van meer dan 6045 licenties bij 5654 producenten; 706 ondernemingen mogen niet meer uitvoeren. Experten beweren echter dat de kern van de voedselonveiligheid zich situeert in de kleine werkplaatsen. Officiële gegevens wijzen immers uit dat drie vierden van de eetwaren komen van werkplaatsen met minder dan tien werknemers. Daar werden 43.000 onveilige gevallen aangetroffen en dit met een totale productwaarde van 650 miljoen yuan.
Wang Yong, directeur van de Eetwareninspectie, vindt dat hij inspecteurs te kort heeft op het locale niveau. Hij beschikt over 220.000 inspecteurs, wat neerkomt op één inspecteur voor 6000 personen. Op lokaal niveau zijn soms twee of drie personen met enkel één computer verantwoordelijk voor meer dan 200 ondernemingen. In de huidige omstandigheden kan het moeilijk anders dan dat er zich problemen voordoen, aldus vicedirecteur Zhi Shuping. Op drie tot maximum vijf jaar moet het aantal inspecteurs, de uitrusting en de infrastructuur beduidend verbeterd zijn. Nochtans is niet inspectie het belangrijkste, maar wel dat de producenten hun verantwoordelijkheid ten volle opnemen, aldus nog Wang.
Lees ook dossier Voedselveiligheid
Zie ook CCTV over de nieuwe wet op eetwareninspectie  (1/06/09)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *