De strijd voor het behoud van de traditionele dorpen

Van de 5000 overblijvende traditionele dorpen is slechts de helft beschermd en dagelijks verdwijnen er drie. Een betere wetgeving met bijkomende middelen ter bescherming is dringend noodzakelijk want de stadsvlucht van de rurale bevolking dreigt nog meer dorpen af te takelen.

dorpvillmiaoHonderden miljoenen migranten zoeken hun heil in de steden en niet zelden blijven in de dorpen slechts ouderen en invaliden over. Het aantal dorpen daalde in het decennium na 2000 van 3,63 miljoen tot 2,71 miljoen. Van de 5000 traditionele dorpen met eigen cultuur en erfgoed geniet maar de helft van bescherming. Een studie van de Central South University vond dat er dagelijks 3 traditionele dorpen verdwijnen. Neem bijvoorbeeld het dorp Shiwukeng in provincie Anhui waar het maken van thee, het houden van bijen en het bouwen van houten huizen ook aan het uitsterven zijn. Met een geschiedenis van meer dan 600 jaar werd het al jaren geplaagd door armoede en verval. Tien jaar geleden woonden er nog 900 personen maar de aanleg van een nieuwe weg impliceerde dat 50 personen moesten verhuizen. Hun huizen werden achter gelaten en vergeten vertelt dorpshoofd Lyu Huayi. Vele dorpen kwijnen weg en het restaureren van gebouwen valt duur uit. De laatste jaren zijn er wel ontwikkelaars gekomen die investeren in toerisme.
In 2006 belandde Luo en haar echtgenoot tijdens een trektocht door Yunnan in het dorp Mangjiao van de Hani-minderheid. Het dorpvill2was een spookdorp geworden aldus Luo. De oude gebouwen stonden te verkommeren en de meeste inwoners waren in de stad gaan wonen en werken. Omdat ze Hani van afstamming waren besloot het paar het dorp te helpen: ze verkochten hun huis bij de start van fondsenwerving. Mangjiao was het laatste dorp dat bevolkt werd door de Aki, een afzonderlijke subgroep van de Hani en die nog hun traditionele leven leiden. Sinds ze door het dorp geaccepteerd werden heeft Luo onverdroten gewerkt om het dorp architecturaal en cultureel intact te houden. Het koppel hielp ook het lokaal bestuur met het oplossen van het drinkwaterprobleem. Ze hebben een cultureel museum opgezet en een tempel herbouwd. Omdat het Aki volk geen geschreven taal bezit zijn vooral de gebouwen van uitzonderlijke betekenis. Ze maakten ook een documentaire over de gebouwen, het volksleven, het festival en tradities. Chen Shisheng restaureert gebouwen sinds hij 13 was maar is bezorgd over een tekort aan jonge arbeidskrachten. De 55 jarige Chen heeft al 60 leerlingen in het vak opgeleid maar de meeste zijn senioren. Hij vraagt zich af wie dit werk in de toekomst zal doen want restauratie vereist tijd en geduld.

Overheid

Sinds 2012 startte een nationaal programma om traditionele dorpen te beschermen. Tegen eind 2015 ontvingen de 2555 die op dedorpsvillg lijst staan van te beschermen dorpen elk 3 miljoen yuan subsidies van het Ministerie van Huisvesting en Stedelijke Rurale ontwikkeling. Volgens hoofdeconomist Zhao Hui heeft het ministerie als volgende prioriteit de wetgeving te verbeteren. Dit betekent dat er een mechanisme opgezet wordt die de dorpen beschermt en er meer geld naar het programma vloeit. Volgens Zhao kan de regering meer dorpen op de beschermingslijst plaatsen en zo voor de dag komen met een nieuwe politiek waarbij experts in restauratie gesteund worden. De lokale besturen hebben ook hun rol te spelen. De hoofdstad van de A.R. Tibet Lhasa heeft een reglement aanvaard voor de bescherming, restauratie en fondsen van de dorpsrestaurantie. De prefectuurstad telt 7 rurale kantons en heeft 1123 dorpen die uniek zijn in landschap, cultuur ven traditie. Gezien de economie zich versneld ontwikkelt, stelt het behoud zich acuut, maar het reglement bepaalt de verantwoordelijkheid, stelt een beschermingsmechanisme in op lange termijn en moedigt vrijwilligers aan.
Nieuwe wetten en publieke steun kunnen een sterke stimulans betekenen. In het dorp Zyuan (Anhui) trekt het mooie landschap toeristen aan. Een firma uit Shanghai heeft 50 miljoen gespendeerd aan restauratie waarbij voornamelijk leegstaande huizen omgevormd werden tot gastverblijven. Toeristen worden uitgenodigd voor een ‘natuurlijke en ecologische ervaring’.
Bron: Chinagate

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar