Strijd tegen metaalvervuiling voortaan prioritair

Gezien vervuiling door metalen de hoofdvervuiler geworden is in China, heeft minister voor Milieu Zhou Shengxian meegedeeld dat de strijd tegen deze metaalvervuiling voortaan prioritair wordt en diverse departementen gaan de gemeenschappelijke strijd aan.  

Kinderen onderzocht op lood

Kinderen onderzocht op lood


Vorig jaar kwamen enkele spectaculaire gevallen met loodvervuiling aan het licht in de provincies Shaanxi, Hunan en Yunnan. Bij die gevallen hadden meer dan 4000 personen een te hoog loodgehalte in het bloed, en 182 personen een te hoog cadmiumgehalte. Cijfers wijzen uit dat elk jaar 900 ton dergelijke metalen in het milieu terechtkomen: het gaat om lood, kwik, chroom en arsenicum.
Onderzoek  bij 9123 ondernemingen die zware metalen uitstoten, wijst uit dat 2183 ervan schadelijk waren voor de omgeving; 231 werden gesloten en 641 gingen tijdelijk dicht. Bij de 1296 onderenemingen met arsenicumuitstoot werden 304 ondernemingen betrapt op onwettelijk handelen; 36 werden gesloten en 248 gingen tijdelijk dicht.
Wetenschappelijk onderzoek heeft ook vastgesteld dat 20 % van ’s lands landbouwoppervlakte vervuild is met zware metalen, wat 10 miljoen ton minder oogst veroorzaakt.  Vorig jaar waren er 10.000 gevallen van milieuverontreiniging en 119 personen werden gestraft. Dit jaar zullen vier betrokken departementen een gezamenlijke strijd voeren tegen de vervuiling met metalen. China zal binnenkort een regelgeving bekendmaken in verband met de recyclage van E-afval.
Nog deze week werd bekend dat gedurende het eerste semester 15 miljard $ zal worden uitgegeven om de waterzuivering te verbeteren.
Lees ook Greenpeace over metaalvervuiling

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *