Taihu, een meer van problemen

Aan het opruimen van het Taihu meer, met 2400 km² het derde grootste van China, zijn al miljarden yuan uitgegeven. Het meer is echter tientallen jaren vervuild en er blijven nog steeds ernstige problemen.
Het meest bekende probleem was de algenplaag van de zomer 2007 toen er een vieze brij van tientallen centimeters dik op het meer dreef en het drinkwater geel en stinkend was.
Het Taihu meer is de bron van de Huangpu rivier die door Shanghai loopt. De streek van Shanghai, Suzhou, Wuxi, Changzhou, Hangzhou, Jiaxing en Huzhou wordt doorkruist door kanalen die met het meer verbonden zijn.Omwonenden situeren het begin van belangrijke vervuiling omstreeks 1988. Chemische fabrieken groeiden en loosden hun afval ongezuiverd in de kanalen. Samen met huishoudelijk afvalwater kwam jaarlijks 36 miljoen ton afvalwater in het systeem, en 80% was onbehandeld. In 1996 was 86% van het bekken vervuild en dat was het hoogste van alle waterbekkens in China. De organische vervuiling van het oppervlakte bedroeg 29% in 1994.Vanaf 1993 begon de eutrofiëring door een overdosis van nitraten en fosfaten, waardoor algen konden bloeien maar vissen en andere organismen afstierven bij gebrek aan zuurstof. Dit werd altijd maar erger en bereikte zijn hoogtepunt in 2007.Sindsdien is er elke zomer een –weliswaar minder erg- algenprobleem geweest.
Reeds in 1991 werd door de overheid een eerste opruimproject gelanceerd, en sindsdien is in totaal meer dan 10 miljard geïnvesteerd.In 1998 ging men in hogere versnelling, toen de nationale ministeries samen met de besturen van de drie betrokken provincies de 1035 grootste vervuilers aanpakten.Het bleek boter aan de galg, de vervuiling ging verder. In 2005 was het al zo erg dat men een tweede reeks opruimprojecten moest starten; 80% van het oppervlak was toen al vervuild. In de vijf jaar vanaf 2007 werden niet minder dan 2,8 miljoen ton algen uit het meer gedregd. Kostprijs: jaarlijks 2 miljard. In 2008 werd een nieuw plan voor 111 miljard gelanceerd: tegen 2020 moet de waterkwaliteit overal minimum ‘klasse vier’-de op één na slechtste- halen en lokaal de betere ‘klasse drie’.
Naast vervuiling is ook onvoldoende capaciteit een groot probleem. Er vloeit jaarlijks 17,7 miljard m³ water in het meer, maar de dichtbevolkte streek er omheen heeft voor 37 miljard m³ water nodig. Men begon dan ook al in 2002 als een proefproject water van de Yangtze via een 60 km lange verbindingsrivier over te hevelen. Meer water zou ook meer doorstroming betekenen en dus een betere natuurlijke zuivering.Het system blijkt enigszins te werken:in 2011 was er minder permanganaat, ammonia, fosfor en stikstof in het water dan in 2007.
Een zwak punt bij de bescherming van het meer is dat het Agentschap van het Taihu Bekken alleen problemen kan vaststellen en oplossingen voorstellen, maar het zijn de provinciale overheden die de vervuilers moet (willen) aanpakken. Er zijn pogingen geweest om de bevoegdheden meer te centraliseren, zonder veel resultaat tot nog toe. (Guangzhou Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *