Op een groen blaadje 79

China reinigt landelijke uithoeken
–Het ministerie van Financiën zal dit jaar 5,5 miljard uittrekken om in landelijke gebieden het milieu schoon te maken. De fondsen zullen hoofdzakelijk worden besteed aan gehuchten rond de vervuilde rivieren Liaohe, Huaihe en Songhua en kankerdorpen. Ook de lagere besturen zullen hun duit in net zakje moeten doen om de betrokken 60.000 vervuilde dorpen schoon te maken. Sinds 2008 heeft de regering al 8 miljard besteed aan deze projecten waarbij de lokale besturen 9 miljard voegden. Dit kwam 42 miljoen personen ten goede.
Luchtvervuiling kost meer dan 500 miljard $
Volgens een studie door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kostte de luchtvervuiling in 2005 China 112 miljard $. Het gaat om de kosten van ozon en fijn stof. De resultaten waren erger dan verwacht. De hoofdstad Peking heeft plannen klaar om de luchtvervuiling tegen 2015 met 15 % te verminderen en met 30 % tegen 2020. (reuters)
Urumqi pakt luchtvervuiling aan
De stad Urumqi is van plan dit jaar 4,4 miljard yuan te investeren tegen de luchtvervuiling. Het geld zal gaan naar 16 projecten waaronder de vernieuwing van de stadsverwarming waaronder 5000 steenkoolovens voor winterverwarming en apparatuur voor 30 vervuilende bedrijven. Het doel van het vijfjarenplan voor dit jaar is 82% van de dagen zonder vervuiling vergeleken met 75% vorig jaar.
Gebouwen versterkt tegen aardbevingen
Nieuwe gebouwen in steden en kantons zullen versterkt worden om beter bestand te zijn tegen aardbevingen aldus een seismoloog. De verbeteringen betreffen een vijfde van de gebouwen die dit voorheen niet moesten doen. China’s aanpassing van de aardbevingsgebieden gebeurt om de 10 jaar en de nieuwe versie wordt in juni verwacht. Vooral gebieden Hubei en Jiangxi vielen buiten de aardbevingsgebieden en zullen in de toekomst beter worden beschermd. Dit jaar zal 58 % van het grondgebied moeten bestand zijn tegen bevingen met intensiteit 7, i.p.v. 49 % in het vorige plan
Peking werkt aan recyclage etensafval
Peking is nu ook klaar met een afvalverwerkingssysteem voor etensresten. Op die manier kan illegale gootolie worden vermeden. Het nieuwe systeem werkt met een scheiding tussen water en olie; verzamelcontainers en speciale systemen in restaurants. Van daaruit zullen enkel gekwalificeerde ophalers de afvalolie mogen ophalen ter verwerking.
Carpoolen opgestart
Op Sina Weibo werd voor het eerst gestart met carpoolen. Volgens initiatiefnemer Wang Yong zijn er sinds de lancering 18.000 registraties: 500 auto-eigenaars hebben tijdens het lentefestival 1000 passagiers mee vervoerd. Bedoeling is dat het nieuwe initiatief ingevoerd in de dagelijkse levensstijl.
Bedrijven dicht wegens toxische lijm
Meer dan 1000 bedrijven die lederwaren vervaardigen in Guangdong zijn tijdelijk dicht, nog 31 andere verzegeld en 15 definitief gesloten na een veiligheidscampagne door de provincie rond schadelijke lijm.. 6 personen die verdacht werden van de verkoop van de bewuste lijm, werden opgepakt. De campagne onderzocht 2873 bedrijven nadat 37 migranten in de sector ziek werden door vergiftiging. Vier overleefden de lijmvergiftiging niet.
Geld voor spooraanleg gezocht
Vorig jaar werd een derde minder uitgegeven aan spooraanleg, namelijk 461 miljard i.p.v. de voorziene 600 miljard yuan. De werken aan 10.000 km snel spoor werd gestopt. Minister Sheng Guangzu heeft voor dit jaar 500 miljard beloofd. Viceminister Lu Dongfu zei op 30 december dat het ministerie dit jaar 406 miljard plant te spenderen aan on 249 infrastructuur projecten. Tunnelexpert Wang Mengshu zei dat werk aan 6000 km onderbroken spooraanleg gradueel zal hervatten. Waar het geld voor de nieuwe investeringen moet vandaan komen is minder duidelijk. Volgens analisten heeft het ministerie maar 80 miljard in kas, onvoldoende om de schulden te betalen en de banken zouden niet meer willen lenen dan 150 miljard. Bij de privé gaan is een optie, maar deze blijken dan weer weinig scheutig omdat de spoorwegen te weinig opbrengen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *