Wordt “Pingtan” klein Taiwan?

De regering van Fujian wil het niet ontwikkeld Pingtan-eiland dat nauwelijks op 126 km ligt van Taiwan, met de hulp van aantrekkelijke salarissen en belastingvrijstellingen omvormen tot een klein Taiwan. Van Taiwan uit wordt over wishful thinking gesproken.
Het eiland Pingtan werd nog in de jaren 90 gebruikt door de VRC om Taiwan te bestoken met militaire maneuvers en spierballen. De toon is echter helemaal omgekeerd. Nu hoopt de Fujian-gouverneur Su Shulin de Taiwanezen aan te trekken voor de ontwikkeling van het eiland. Zowel aantrekkelijke lonen zouden geschonken worden als belastingvrijstellingen en ook de Taiwanese munt zou vrij kunnen circuleren. Een Taiwanees analist bestempelt het voornemen om het niet ontwikkeld eiland om te vormen tot een “klein Taiwan” als wishful thinking omdat een Taiwanees nooit voor de Chinese overheid mag werken. Nochtans zou onder het management comité van de zone een vicedirecteur uit Taiwan mogen zijn en ook vier vicedirecteurs van economische diensten en nog 15 anderen kunnen van Taiwan zijn. Alles bijeen zouden zo op 5 jaar tijd 1000 Taiwanese experten aan de slag kunnen en dit tegen hogere lonen dan in Taiwan zelf.
Het is niet de eerste keer dat zo’n gedurfde plannen voorgesteld worden. Ook Shenzhen had ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van de Qianhai-zone en dit in samenwerking met Hong Kong, maar deze zijn ondertussen al aardig bijgestuurd. De gouverneur wil echter  zelfs 372 km2 grond afstaan aan lokale Taiwanese overheden die de grond zouden mogen besturen en de inkomens opstrijken. Vicegouverneur Chen Hua voegt er aan toe dat de Taiwanese TV er zal mogen uitzenden en dat Taiwanese kranten en boeken er zullen mogen verdeeld. Taiwanese analisten blijven sceptisch. Naar verluidt heeft Taiwan wetten die onderdanen verbieden voor de VRC-overheid te werken. Een editoriaal van het voortreffelijke blad en website wantchinatimes is daarentegen optimistisch na de laatste voorstellen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *