Taiwan Ma streeft naar vredesovereenkomst met China

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft bekend gemaakt dat hij tijdens de komende 10 jaar een vredesovereenkomst met het vasteland nastreeft als daar op het eiland voldoende steun voor bestaat bij de bevolking.

De 2 presidentskandidaten


Ma is kandidaat om zichzelf tijdens de verkiezingen van januari op te volgen en maakte gisteren in dit kader zijn doelstellingen voor de komende 10 jaar bekend. Hij zei dus er aan te denken op termijn een vredesakkoord met Peking te tekenen. Zijn uitspraak komt 8 dagen nadat president Hu Jintao beide kanten opriep om de oude tegenstellingen te vergeten en gezamenlijk te streven naar de verjonging van de Chinese natie. Ma zei nog dat zijn idee een deel van de consensus vormt tussen Hu Jintao en voormalig Kuomintang voorzitter Lien Chan die in 2005 een historisch bezoek bracht aan Peking. Dit bezoek leidde tot een langzaam opwarmen van de betrekkingen, vooral na 2008 toen Ma president werd en streefde om het vasteland te “engageren”. Ma legde nog uit dat hij geopteerd had voor een politiek van “de economie eerst en de politiek later”, maar dat dit niet uitsluit dat over politiek met het vasteland wordt gepraat. De vredesovereenkomst maakt daar deel van uit.
De kritiek anticiperend van de oppositie die hem steeds probeert te beschuldigen van uitverkoop aan China, voegde hij er de voorwaarde toe dat er een hoog niveau van steun voor moet bestaan bij bevolking en de wetgever. Gevraagd of hij dit doenbaar acht de komende vier jaar, antwoordde hij dat er geen tijdstabel is en dat dit afhangt of er meer of minder tijd voor nodig is. Dit wordt echter een langdurig proces: eerst moet er politieke dialoog zijn en nadien de onderhandelingen. Hoe deze te voeren is ook een punt van discussie. Peking zou liever hebben dat de onderhandelingen tussen de CPC en de Kuomintang worden gevoerd omdat dit niet de erkenning van Taiwan op zich impliceert. Hoe dan ook de rivale voor het presidentschap Dr Tsai Ing-wen die ook voorzitster is van de DDP die voor onafhankelijkheid is, heeft effectief Ma beschuldigd te werken aan een tijdstabel voor hereniging. In Peking had de Taiwan Affairs Office van de regering geen onmiddellijk commentaar op Ma’s opmerkingen. Daags na het lanceren van Mas voorstel heeft de voorzitster van Taiwans dienst voor het Vasteland voorgesteld dat de twee zijden zouden Verbindingsdiensten openen in mekaars hoofdsteden.
Het is ondertussen duidelijk dat veel minder vastelanders die dit jaar Taiwan ook individueel konden bezoeken, van dit recht gebruik maken. Oorspronkelijk werd gedacht aan 500 bezoeken per dag op individuele basis. Na drie maanden werking blijkt dit enkel 101 per dag te zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *