De stand van zaken 63

-Kort zakelijk nieuws-

Q3: groei matigt tot +9,1%
De Chinese economische groei gedurende het derde kwartaal daalde lichtjes tot 9,1 % terwijl dit het kwartaal voordien nog 9,5 % bedroeg. De groei matigde zich gedurende de 3 laatste kwartalen  door intrestverhogingen, beperkingen van leningen en het begin van effect qua terugval van de vraag in VS en EU. De indruk is dus dat het naar een zachte landing gaat. De industriële groei daalde ook lichtjes tot 14,2 % tijdens de 9 eerste maanden, maar de investeringen stegen met 24,9 % vergeleken met het jaar voordien. De kleinhandel nam tijdens de 3 eerste kwartalen toe met17,7 % . De inflatie zit met +6,1 % nog ruim boven de geplande 4% . Tijdens de 3 eerste kwartalen steeg het inkomen met 13 % bruto en met een goede 7% inflatieverrekend. Voor de toekomst zal met argusogen worden gekeken naar de weerslag van minder vraag in EU en VS. (Bron SCMP, FT)
China wordt belangrijkste markt voor Europese chemie
–Europese scheikundige ondernemingen besteden tot de helft van hun investeringen in China. Baas Thierry Le Henaff van het Franse Arkema opende vorige week in Changshu twee nieuwe vestigingen, heeft er al 5 en zal volgend jaar er een O&O-centrum oprichten. Vorig jaar was de sector in China goed voor 794 miljard $ en in 2009 was de import van 69 miljard $ groter dan de export van 53 miljard $. De winsten liggen volgens de Parijse consultant Serge Lhoste niet bepaald hoog omdat niet veel arbeidskrachten vereist zijn en omdat de grondstoffen ontbreken. De grote afzetmarkt drijft dus het enthousiasme. De Duitse gigant Bayer besteedt tot 2014 de helft van zijn investeringen in China; BASF heeft zijn plastiekafdeling verhuisd naar China, het Zwitserse Clariant heeft al 20 sites in China en het Belgische Solvay kocht precies Rhodia eerder dit jaar omdat dit Frans bedrijf er al 30 jaar ervaring heeft. (AFP)
Peking spoorbaas afgezet
De baas van Pekings spoorweg-administratie werd afgezet en wordt overgeplaatst aldus minister Sheng Guangzu op een conferentiegesprek. Zijn plaats zou worden ingenomen door de baas van de spoorwegvakbond. De nieuwe functie van de afgezette Huang Guizhang is nog niet officieel bekend maar zou gaan om een hoge post bij de hoge snelheidslijn Peking-Shanghai. Eerder deze maand heeft een top-spoorweg verantwoordelijke zelfmoord gepleegd in Nanning nadat controleurs van het ministerie de plaatselijke toestand waren komen onderzoeken.  Na het HSL-Wenzhou incident gonst het van geruchten dat nog koppen zouden rollen. (SCMP)
China Mobile kandidaat Belgische 4G-licentie
Vijf bedrijven stellen zich kandidaat om een 4G-licentie te kopen. Naast Belgacom, Mobistar en Base hebben mogelijk Telenet en China Mobile interesse. Die licentie hebben de telecombedrijven nodig om bijvoorbeeld LTE aan te bieden. Dat is een draadloze netwerktechnologie die downloadsnelheden tot 100 Mbps toelaat, dus nog sneller dan de huidige 3G-generatie. Toen de telecomregulator op 1 juni de deur openzette voor kandidaturen, stond het in de sterren geschreven dat Belgacom, Mobistar en Base erbij zouden zijn. Wie de twee andere kandidaten zijn is minder zeker, maar mogelijk heeft Telenet, dat recent samen met Voo een 3G-licentie kocht, interesse. De China Mobile-voorzitter bevestigde zijn voornemen aan minister van Quickenborne. De uiteindelijke veiling van de licenties vindt plaats op 28 november. De kandidaten worden onmiddellijk na de veiling bekendgemaakt. Bij Proximus zijn de antennes tegen eind dit jaar 4G-compatibel gemaakt. Bron ZDnet.be
Nog twee Walmartbazen treden af
Nadat in mei al 2 topdirecteurs afgetreden waren verliest Walmart-China nu nog zijn CEO en de HR-directeur. Beiden treden zogeheten af voor “persoonlijke redenen”, maar dit volgt precies na de arrestatie vorige week van 2 filiaaldirecteurs en de hechtenis van 35 personeelsleden in Chongqing. Zoals we al meldden werd er gewoon varken verkocht als “organisch” voedsel. In Amerikaanse zakenkringen wordt gevreesd dat China zint op tegenmaatregelen tegen VS-wetgeving die China beoogt; anderen gaan zover te denken aan een stunt van partijsecretaris Bo Xilai. (Bron FT)
Carlyle zint op digitale cinema
De Amerikaanse groep Carlyle heeft 80 % aandelen gekocht in Aziës grootste provider van digitale bioscoopservers en dit om China’s explosieve groei van de filmmarkt te gelde te maken. China heeft 7000 bioscoopschermen één zevende van het aantal in de VS. Elke dag komen er in China echter 3 schermen bij. In China bedraagt de digitalisatie van de sector echter 70 % tegenover een globaal gemiddelde van 25 %. Tegen 2012 zou het aantal digitale 85 % bedragen. Hoewel de financiële details niet bekend werden, wordt gesproken van een deal ter waarde van 75 miljoen $ die gingen naar de vorige aandeelhouders Beijing Capital Steel en magnaat Li Ka-Shing . Naar verluidt is Yunfeng van Alibaba ook betrokken bij de nieuwe investering. (FT)
TMall komt op verhoging terug
TMall, de online-BC2-winkel van de groep Alibaba is teruggekomen van een aangekondigde prijsverhoging voor zijn websites. Het ministerie van Handel kwam tijdens het weekend tussen en zei naar het protest van de kleine webwinkeliers te luisteren. Deze hadden een protestaktie gevoerd tegen de prijsverhoging waardoor het systeem gedurende een zekere tijd plat lag. De prijsverhoging wordt nu negen maanden uitgesteld. Ondertussen heeft grote baas Jack Ma beloofd 1,8 miljard yuan te zullen uittrekken voor een goede werking ten voordele van de kleine webwinkeliers. Daartoe behoort een miljard voor een compensatiefonds dat gebruikers vergoedt in geval van gegronde klachten. (SCMP)
Wenzhou wil proefzone voor privékrediet
De stad Wenzhou heeft aan de provinciale overheid de toelating gevraagd om een incubator te mogen worden van financiële hervormingen in de zin dat meerdere vormen van krediet aan de privésector worden verleend: gedacht wordt aan niet goevernementele financiële instellingen op testbasis zoals microkrediet verlenende instellingen, geregistreerde centra voor privéfinanciering en vennootschappen die aan privékapiaal management doen. 80 bazen uit Wenzhou zijn op de loop omdat ze hun krediet -dat op 10 miljard wordt geraamd- niet kunnen betalen. Premier Wen bezocht onlangs Wenzhou en vroeg de privébedrijven meer krediet te verlenen én op te treden tegen leningen aan woekerinteresten.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *