Technologie helpt bij bescherming van het water

Technologie kan nuttig zijn bij het beschermen van de watervoorraden. In driestromenland werd een monitoringsysteem opgezet dat zowel de waterbronnen als het wild controleert. Te Tianjin wordt de Haihe routinematig gecontroleerd met drones en onbemande schepen. In Xiangtan kan de gebruiker via een mobile app ‘Slim Waterbeheer’ de toestand controleren van de Xiangjiang-rivier.

Gyaring meer aan de bron van de Gele rivier Foto: Xinhua China Daily

China heeft in het Sanjiangyuan(Driestromenland)-gebied een monitoringsysteem opgezet voor waterbronnen en dieren in het wild. .Het systeem bestaat uit videocamera’s op meerdere observatiepunten, een particulier netwerk dat real-time videofeeds mogelijk maakt en een beheer- en controleplatform dat een belangrijk onderdeel vormt van het ecologische monitoringnetwerk in Sanjiangyuan.

In de afgelopen jaren heeft China als onderdeel van zijn inspanningen om een groene, mooie en duurzame toekomst op te bouwen.de bescherming van waterbronnen krachtig versterkt Daarbij hebben de nieuwste technologische innovaties een grote rol gespeeld bij het vergroten van de efficiëntie en effectiviteit van het beheer van watervoorraden.

Yushu

De Yushu Tibetaanse Autonome Prefectuur (Qinghai) die een deel van het Sanjiangyuan-gebied beheert, levert jaarlijks gemiddeld ongeveer 29,7 miljard m³ schoon water aan stroomafwaarts gelegen regio’s. Het is de thuisbasis van ‘s werelds meest primitieve en grootste alpiene ecosysteem, waar gletsjers, met sneeuw bedekte bergen en hooggelegen wetlands een sleutelrol spelen bij het behoud van de bovenloop van rivieren

Yushu heeft de afgelopen jaren meer dan 8 miljoen yuan  uitgegeven aan het bouwen van het monitoringsysteem, aldus Dorga, hoofd van het ecologie- en milieubureau van Yushu, eraan toevoegend dat er 35 observatiepunten zijn opgezet in de prefectuur. ‘Het systeem heeft effectief observatie- en analysetools ter plaatse geboden voor de bescherming van waterbronnen, waardoor de problemen van trage respons, hoge kosten en beperkte dekking in verband met menselijke patrouilles zijn opgelost’, zei Dorga.

Tianjin

Haihe in Tianjin Foto Xinhua China Daily

In het noorden van China speelt de Haihe-rivier, ook wel de “moederrivier” van Tianjin genoemd, een cruciale rol in de overstroming, de waterberging en de stedelijke omgeving van de stad. Nadat ze een witte onbemande boot van ongeveer een meter lang op de Haihe-rivier had geplaatst, begon Mei Pengwei op een laptop de sonarbeelden te volgen die de boot terugzond terwijl ze op weg was naar het midden van de rivier. Mei werkt in het Tianjin Eco-Environmental Monitoring Center. Sinds 2019 houden Mei en haar collega’s routinematig de toestand van de Haihe-rivier en zijn zijrivieren in de gaten. In 2017 was de waterkwaliteit van 12 rivieren in Tianjin, inclusief de hoofdstroom van de Haihe-rivier, geclassificeerd onder klasse V, wat betekent dat ze te vervuild waren voor welk doel dan ook, inclusief irrigatie.
De lokale overheid is de afgelopen jaren een campagne gestart tegen waterverontreiniging door gebruik te maken van geavanceerde apparaten, waaronder onbemande schepen uitgerust met sonar, drone en satelliet-remote sensing. Aangezien sommige delen van de rivier honderden meters breed zijn met moerassen en gras aan de oevers, is het erg moeilijk voor de monitoren om de rivier in te gaan”, zegt Gao Kai, senior engineer bij het monitoringcentrum, Volgens Gao kunnen drones real-time foto’s of video’s van de riviercondities leveren en de vervuiling op het rivieroppervlak lokaliseren, terwijl onbemande schepen rioolbuizen onder water kunnen lokaliseren door middel van sonardetectie.

Nadat een vermoedelijk geval van vervuiling is gedetecteerd, vertrouwen monitoringexperts op satellietteledetectie voor informatie over nabijgelegen bedrijven, woonwijken en zakenwijken, voordat ze de uitstap maken om de bron van de vervuiling te lokaliseren . ‘Met behulp van technologie hebben we onderzoek gedaan naar bronnen van vervuiling, terwijl we ook de waterkwaliteit en aquatische biologie nauwkeuriger en effectiever monitoren’, aldus Mei. Nu is de waterkwaliteit van 12 rivieren in Tianjin aanzienlijk verbeterd, in het algemeen geüpgraded naar klasse IV, wat geschikt is voor landbouw en bepaalde industriële toepassingen

Xiangtan

Brug over Xiangjiang te Xiangtan Foto Wikipedia

De ontwikkeling van mobiele technologie heeft ook milieuregelgevers, evenals leden van het publiek, voorzien van een krachtig en handig hulpmiddel om milieuschendingen aan te pakken.  In de stad Xiangtan (Hunan) hebben lokale autoriteiten een nieuw en modern systeem voor waterbeheer gepromoot, dat sterk afhankelijk is van mobiele technologie. Ze hebben in de provincie het voortouw genomen bij de ontwikkeling van een elektronische kaart van het watersysteem van de stad. Met een mobiele app genaamd ‘Slim Waterbeheer’, kan je met een paar tikken eenvoudig de riviertoestand volgen. Zhang Chaoqun is een rivierhoofd die verantwoordelijk is voor een 8,8 km lang deel van de Xiangjiang-rivier, die door Xiangtan stroomt. Hij patrouilleert sinds 2017 elke dag op deze sectie.

Elke keer dat hij een probleem vaststelt, zoals riviervervuiling of illegale visserij, maakt Zhang ter plekke een foto en uploadt hij de relevante informatie via de mobiele app. Nadat de overheidsdiensten het probleem hebben onderzocht en opgelost, krijgt hij altijd feedback op de app. ‘Die app is erg handig. ‘Overtredingen worden meestal binnen vijf werkdagen hersteld’, zei Zhang, eraan toevoegend dat het rivierhoofden zoals hij helpt hun taken beter uit te voeren.

Bron: China Daily

Disclaimer foto’s

Print Friendly, PDF & Email