Technologische sprong vooruit in kernenergie

China kondigt een doorbraak aan in kernenergie. De Fabriek 404 van de Chinese Nationale Maatschappij voor Kernindustrie in de Gobi woestijn in Gansu is er in navolging van Frankrijk, de UK, Rusland in geslaagd een techniek te ontwikkelen om gebruikte kernbrandstof verder op te werken.

Met de technologie kan uit nucleair brandstofafval opnieuw bruikbaar uranium en plutonium splijtstof gewonnen worden. De landen die tot dusverre deze technologie al hebben houden die geheim. Vandaar dat Japanners hun brandstofafval naar Frankrijk sturen om te verwerken. Een bijkomende reden voor de geheimhouding is het militaire aspect: met de technologie kan men uit brandstofafval  gemakkelijker plutonium  produceren, dat geschikt is voor kernwapens.
Met de nieuwe technologie word het problem van bevoorrading van China in uranium veel minder nijpend. Brandstof gaat daardoor immers tot 60 keer langer mee. China zou nu volgens zeggen van de uitvinders wel 3000 jaar toekomen met zijn eigen uranium. Het heeft bewezen ertsreserves van 171.400 ton in acht provincies, (maar niet in Tibet, ondanks de beweringen van de Tibet-lobby in het buitenland) .
Er draaien al twaalf kernreactoren.Tegen 2020 moet het vermogen verviervoudigen, en de regering zegt dat die doelstelling allicht nog eens zal verdubbeld worden tot 80 GW , wat overeenkomt met ongeveer 10 maal het huidige Belgische nucleaire vermogen. Tot nu toe steunen alle Chinese kerncentrales op buitenlandse technologie,; de eerste ‘eigen’ centrale is in aanbouw in Ningde (Fujian)
Bron: Shanghai Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *