Tegen 2035 verstededelijking 70%

De National Academy of Economic Strategy verwacht dat de Chinese verstedelijking tegen 2035 70% zal bedragen. Dan zal het land officieel er een zijn van hoge inkomens en met slimme diensten. Een kwart van de stedelingen zal leven in kleine rurale stadjes, een kwart in kleinere en middelgrote steden, een kwart in grotere steden en ook een kwart in de metropolen.

De voorbije veertig jaar steeg de Chinese verstedelijkingsgraad van 17,9% tot 58,5%. Tijdens deze periode migreerden 640 miljoen plattelandsbewoners naar de stedelijke gebieden. De National Academy of Economic Strategy onder de Chinese Academy of Social verwacht dat de verstedelijking verder zal voortschrijden met in 2035 een verstedelijkingsgraad van 70%. De bevolking die in de steden werk zal gaan zoeken, zet de werkgelegenheid onder druk. Dit jaar worden 15 miljoen meer migranten in de steden verwacht. Slimme nijverheden en diensten kunnen de risico’s van deze uitdaging verlichten, aldus het rapport. De Chinese steden zullen tegen 2035 het slim leven in de praktijk verwezenlijkt hebben.

Hoog inkomen

Het rapport voorspelt dat in 2035 1 miljard Chinezen of 70% van de bevolking zal leven en werken in de steden. Die zullen zich dan uitstrekken over 100.000 km² en daarin zullen slimme technologieën gedijen.
Zo bestaat in Beijing al een systeem van slim parkeren zonder input van munten. Het nodige bedrag wordt via detectie gewoon van uw account afgetrokken en indien deze onvoldoende bevoorraad is, volgt een waarschuwing sms en later een boete. China zit nu in een overgangsfase naar een land met hoog inkomen. Hoewel enkele steden al de drempel daarvoor overschreden, blijven de meeste steden hierin nog achter. 300 miljoen van de Chinese stedelijke bevolking hebben een brp/hoofd van ongeveer 20.000 $; één miljoen personen hebben een brp/hoofd dat lager ligt dan 4500 $.

Samenwerking

Eersterangs steden als Beijing, Shanghai en Shenzhen upgraden hun maakwerk met hightech. Sommige tweederangs steden als Hangzhou, Nanjing, Wuhan, Chengdu, Hefei en Changsha volgen hen al hierin en werken zelfs samen met deze eerstelijns steden. Het rapport stipt aan dat de toevloed van talent de voorbije twee jaren het grootst was in Hangzhou, Changsha, Chengdu en Xi’an. Het rapport verwacht dat de komende 15 jaar het upgraden van centraal gelegen steden nog meer de ontwikkeling zal stimuleren van andere steden. China beoogt een inkomen per hoofd van 12.000 $ en daarvoor moet het maakwerk hogerop de technologische ladder. Markthervormingen zullen deze omvorming ondersteunen.

Divers

Gedurende de voorbije 40 jaar heeft China zowat 100 miljoen universitairen opgeleid en voor de komende tijd wordt een jaarlijkse groei van 7 miljoen verwacht. De kloof tussen stad en platteland in openbare diensten verminderde nadat de leerplicht gratis werd en ook na de uitbouw van de rurale ziekteverzekering. Het rapport verwacht dat de dominantie van de metropolen in de komende 15 jaar afneemt ten voordele van de verstedelijkte agglomeraties. 25% zal wonen in rurale kleine steden 25% in kleine- en middelgrote steden, 25% in grote en 25% in de metropolen. Deze metropolen die sterk staan in diensten, zullen hun kennisindustrie uitstralen naar de kleine en middelgrote steden.

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *