Tibetaanse delegatie in België

Een Tibetaanse delegatie van het Nationaal Volkscongres van China heeft vorige week een vierdaags bezoek aan België gebracht.

Tibetaanse delegatie
ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers André Flahaut en Nationaal Volkscongreslid Norbu Dondrup (foto Xinhua / Zhang Cheng)

Aan het hoofd van de afvaardiging stond Norbu Dondrup. Hij zetelt in het Regionale Volkscongres van de Autonome Regio Tibet en is ondervoorzitter van de regionale regering. Dondrup is ook plaatsvervangend lid van het 19e Centraal Comité van de Communistische Partij van China.  

Met politici en academici

De Tibetaanse afgevaardigde ontmoette ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers André Flahaut. Dondrup sprak ook met andere volksvertegenwoordigers, zoals bijvoorbeeld Els Van Hoof van het Comité Buitenlandse Zaken, met ambtenaren en academici. Hij gaf een uiteenzetting over het Tibetbeleid van de Chinese regering en over de grote veranderingen van de afgelopen 60 jaar van democratische hervormingen in Tibet. De Tibetaan sprak daarbij over zijn persoonlijke ervaringen en kwam met gedetailleerde cijfers. Volgens de afgevaardigde kennen verschillende sectoren in Tibet een duurzame welvaart. Mensen uit alle bevolkingsgroepen leven en werken er in vrede en naar tevredenheid. Tibet kent een nooit geziene voorspoed.

Interne kwestie

Norbu Dondrup legde er de nadruk op dat kwesties betreffende Tibet de wezenlijke belangen van China aangaan en de nationale gevoelens van 1,4 miljard Chinezen raken. Hij hoopte daarom dat België op een tactvolle en correcte wijze met kwesties betreffende Tibet zou omgaan. Hij drong er bij België op aan ‘om de leiders van de groep rond de dalai lama geen bezoek te laten brengen aan het land, en geen anti-Chinese separatistische activiteiten van die groep ondersteunen of te bevorderen’. De Tibetaanse vertegenwoordiger vroeg ‘om een goede en stabiele ontwikkeling van de betrekkingen tussen België en China voor te zetten’.

Media

Belgische media hebben geen aandacht besteed aan het bezoek. Wij kunnen alleen weergeven wat Chinese officiële media erover schrijven en hebben enkel hun foto om het bezoek te documenteren.

www.china.org.cn, Xinhua, China Vitae

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *