Tientallen schuldigen ontploffingsramp maart 2019 krijgen gevangenisstraffen in Jiangsu

Lokale rechtbanken in de provincie Jiangsu in Oost-China hebben maandag 53 personen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een ontploffingsramp in een chemische fabriek waarbij vorig jaar 78 mensen omkwamen.

foto China Daily / Wang Jing

Er werden 640 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 76 van hen waren ernstig gewond. Verder veroorzaakte deze ramp een direct economisch verlies van ongeveer 1,99 miljard yuan (meer dan 250 miljoen euro).

Brand plus zware explosie

De ontploffingsramp gebeurde op 21 maart 2019, nadat een brand was uitgebroken in een chemische fabriek van Jiangsu Tianjiayi Chemical Co., Ltd. in het arrondissement Xiangshui in de prefectuur Yancheng van de oostelijke kustprovincie Jiangsu. In de fabriek werden onder andere kunstmest en bestrijdingsmiddelen geproduceerd. De explosie sloeg een krater in het industrieterrein waar de fabriek gevestigd was en beschadigde gebouwen tot vier kilometer in de omtrek. De vergunning van Tianjiayi Chemical is na de ramp ingetrokken.

Risico’s, bedrog, plichtsverzuim

Het onderzoek heeft uitgewezen dat genitrificeerd afval dat gedurende lange tijd illegaal was opgeslagen, spontaan was ontbrand, volgens de Middelste Volksgerechtshof van Yancheng en zeven lagere lokale rechtbanken. De milieu-inspectie van Yancheng en vijf andere instanties hadden met vervalste documenten de grote veiligheidsrisico’s verhuld en de bevoegde autoriteiten misleid. Bij milieubescherming en rampenbestrijding bleek ernstig plichtsverzuim van een aantal ambtenaren.

Straffen voor verantwoordelijken bedrijf

Zhang Qinyue, de toenmalige algemeen directeur van Jiangsu Tianjiayi Chemical Co., Ltd., werd veroordeeld voor het illegaal opslaan van gevaarlijke goederen, vervuiling van het milieu en het omkopen van ambtenaren. Zhang krijgt 20 jaar gevangenisstraf en moet een boete van 1,55 miljoen yuan betalen (ongeveer 197.000 euro). Hem wordt voor vijf jaar zijn politieke rechten afgenomen. Andere topmensen van Tianjiayi, waaronder de plaatsvervangend algemeen directeur van het bedrijf en de directeur veiligheid, werden ook veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf jaar tot negen jaar. Nijiaxiang Group, de moedermaatschappij van Tianjiayi, had volgens de rechtbanken ook de wet overtreden. Uit winstbejag keurde Nijiaxiang de productie van chemicaliën door Tianjiayi goed, wetende dat de technologie en de uitrusting van het bedrijf niet voldeden aan de nationale normen. Ook had de holding geen eisen gesteld aan de verwijdering en de opslag van grote hoeveelheden gevaarlijke chemische stoffen en afval. Nijiaxiang kreeg daarom een boete van 20 miljoen yuan. Wu Yuezhong en Ni Chengliang, de voormalige en huidige president van de groep, gaan voor respectievelijk 12 en 13 jaar achter de tralies.

Straffen voor ambtenaren

De milieu-inspectie van Yancheng en de vijf andere betrokken instellingen kregen boetes van 100.000 tot 1 miljoen yuan (zo’n 12.700 tot 127.000 euro) voor het verstrekken van vervalste of onvolledige documenten. Van deze organisaties werden 22 functionarissen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Bovendien kregen nog eens vijftien ambtenaren gevangenisstraffen variërend van drie en een kwart jaar tot zeven en een half jaar wegens plichtsverzuim of het aannemen van steekpenningen. In november 2019 heeft de Staatsraad de ontploffingsramp officieel uitgeroepen tot ‘zwaar ongeval op het gebied van arbeidsveiligheid’. Het gevolg was dat hoge provinciale ambtenaren in Jiangsu verantwoordelijk zijn gehouden voor de explosie. Onder hen Fan Jinlong, uitvoerend vicegouverneur van de provincie en verantwoordelijk is voor arbeidsveiligheid en Fei Gaoyun, een vicegouverneur die Fan hierbij assisteert. Fan kreeg een disciplinaire waarschuwing van de partij en Fei een blaam wegens plichtsverzuim. De meeste beklaagden, onder ander ex-directeur Zhang, pleitten schuldig en gaan niet in beroep.

kaart Jiangsu in China (Wikipedia)

Schoonmaak in de chemie van Jiangsu

In Jiangsu (80 miljoen inwoners, evenveel als Duitsland) zijn duizenden chemische fabrieken gevestigd. Dit jaar werd een anticorruptiecampagne gelanceerd gericht op overheidsdiensten die toezicht houden op de chemische industrie in de provincie. In oktober maakte de Commissie voor Discipline Inspectie van Jiangsu bekend dat tegen Ma Junjian, plaatsvervangend hoofd van het Permanent Comité van het Volkscongres van Yancheng, een onderzoek was begonnen wegens ernstige fouten, onder andere in het beleid tegenover ondermaatse chemische fabrieken in de provincie. Die actie kwam bovenop het nationale optreden tegen illegale praktijken, waaronder het overtreden van milieu- en arbeidsveiligheidsvoorschriften in chemische fabrieken. De ramp van Yancheng zou hiervoor de voornaamste aanleiding geweest zijn.

Bronnen: Xinhua, China Daily, Sixthtone.com, Wikipedia,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *