Toelating voor pestbestendige GG-rijst

Volgens wetenschappers  heeft het ministerie een lokaal ontwikkelde variant van genetisch gewijzigde (GG) rijst een toelating verleend, waardoor de weg zou vrijgemaakt worden voor een grootschalige productie  binnen 2 à 3 jaar.
rijstHet is het Bioveiligheidscomité van het ministerie van Landbouw  dat de toelating verstrekte aan Bt-rijst, een genetisch gewijzigde variant van rijst die bestand is tegen pest. In het verleden werden reeds GG-papaya, -katoen en -tomaten vergund en vorige week kwam er nog een toelating bij voor een specifieke graansoort die bestemd is voor dieren. Nochtans moeten de soorten nog registratie- en productieproeven ondergaan vooraleer kan begonnen worden met commerciële productie (verwacht over twee à drie jaar).
De Volksrepubliek is een topproducent van rijst, maar het exporteert slechts 50.000 ton op 60 miljoen ton. De mogelijke export van GG-rijst zou door de EU met argusogen gevolgd worden, omdat Bt 63 er niet toegelaten is.  Hoewel GG-rijst nog niet commercieel geproduceerd wordt, worden allerlei testen uitgevoerd ten lande. Volgens landbouwspecialist Huang Jikun kan de GG-rijst bijdragen tot een vermindering met 80 % van het pesticidegebruik, en kan hij de productie opvoeren met 8 %.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *