Tongzhou klaar als Bejings sub centrum

10 jaar nadat beslist werd Beijings stedelijke administratie naar Tongzhou over te hevelen is het klaar voor de nieuwe functie. Tijdens de verhuis zijn meer dan 30.000 ambtenaren er gaan werken en wonen. Groene zones, scholen, ziekenhuizen en ontspanning werden eveneens voorzien.

Tongzhou nog in uitbouw Foto Wikipedia Disclaimer

Tongzhou bevindt zich 20 km ten oosten van Tian’an men. Het was in februari 2014 dat Xi Jinping de gecoördineerde ontwikkelingsstrategie voor Beijing, Tianjin en de provincie Hebei voorstelde. In mei 2016 begon de regering met de plannen om in Tongzhou een nieuw sub centrum op te richten. De eerste fase bestond uit het leggen van de fundamenten en het aanpakken van uitdagingen die zich tijdens de ontwikkelingsfasen zouden voordoen. Honderden miljarden zouden van 2010 tot 2020 gespendeerd aan het nieuw sub centrum dat ecologisch moest zijn, een internationale uitstraling moest hebben maar ook een band leggen met Tianjin en Hebei in de omgeving voornamelijk door de zone rond de nieuwe Daxing luchthaven. Deze splinternieuwe luchthaven werd in 2019 operationeel ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Volksrepubliek.,

Wat de verhuizing van de stedelijke administratie betreft, zijn de twee eerste fases voltooid en gingen meer dan 30.000 personeelsleden zijn in Tongzhou wonen en werken, Daarnaast zijn 61 Beijing staatsbedrijven en hun dochterondernemingen verhuisd naar het sub-stadscentrum. Ondertussen hebben nieuwe culturele, recreatieve en instellingen voor ontspanning  de aantrekkingskracht van het gebied vergroot. Universal Studios Beijing heeft zich er gevestigd, samen met het Beijing Performing Arts Center, de bibliotheek van Beijing en het Grand Canal Museum. .’s Werelds grootste kanaal van Hangzhou naar Beijing eindigt in Tongzhou.

Voorzieningen

Beijing Library in Tongzhou Foto China Daily Disclaimer

Om de mensen die in het sub centrum werken ervan te verzekeren dat de voorzieningen toereikend zijn, heeft de overheid nieuwe scholen gebouwd en een aantal scholen van hoge kwaliteit aangemoedigd om er vestigingen op te zetten aldus adjunct-directeur Hu Jiulong van het sub managementcomité. In totaal zijn er 17 gerespecteerde basisscholen en middelbare scholen geopend in het sub centrum. De scholen aanvaarden niet enkel de kinderen van verhuisde ambtenaren, maar ook de kinderen van nieuwe bewoners en beroepslui die naar het gebied zijn verhuisd.

Campus van Beijing Frienship Hospital Foto China Daily Disclaimer

De Tongzhou campus van het Beijing Anzhen Hospital met een oppervlakte van 340.000 m² is het grootste ziekenhuis in aanbouw en zal volgens de planning in september beginnen met het aanbieden van medische diensten. Het ziekenhuis zal 6.500 polikliniek- en spoedbezoeken per dag kunnen afhandelen, met 1.300 beschikbare bedden. Het zal meerdere functies vervullen zoals het leveren van poliklinische diensten, spoedhulp, medisch technologisch onderzoek, klinische zorg, professioneel onderwijs en revalidatie. De Tongzhou-campus van het Beijing Friendship Hospital is al voltooid en geopend. Het kinderziekenhuis dat verbonden is aan het Capital Institute of Pediatrics zal in het tweede semester beginnen met de bouw van zijn Tongzhou-campus. In feite zijn veel patiënten die naar ziekenhuizen in het sub centrum komen inwoners van de drie aangrenzende provincies in de provincie Hebei, aldus Hu die ook opmerkt dat veel regelmatige bezoekers van Universal Studios Beijing ook uit de omliggende gebieden van Tianjin en Hebei komen.

Nieuw Grand Canal Museum Foto China Daily Disclaimer

Het sub centrum van de stad trekt ook steeds meer bezoekers aan uit andere delen van Beijing die graag willen genieten van culturele en entertainmentactiviteiten, zoals een wandeling in het weekend door het Central Green Forest Park of een verkenning van de tentoonstellingen van het Grand Canal Museum.

Groene omvorming

In het hart van het 155 km² grote kerngebied van het centrum ligt het Central Green Forest Park dat uiteindelijk een totale oppervlakte van 11,2 vierkante kilometer zal bestrijken. Op het terrein van het Central Green Forest Park bevonden zich  vroeger een chemische fabriek en drie omliggende dorpen. In het verleden was er ook bodemverontreiniging. ‘Bomen en planten in de voormalige dorpen werden verplaatst voor de aanleg van het park. Alle beplanting werd ontworpen op basis van het behoud van bestaande bomen, in plaats van ze allemaal te verwijderen en nieuwe te planten’ aldus nog Hu

Green Forest Park Foto China Daily Disclaimer

In maart werd het park op nationaal niveau erkend want het beschikt immers niet enkel over fotovoltaïsche panelen, geothermische warmtepompen, energieopslag en groene energie, maar ook over groene gebouwen, laadpalen, ecologische herstelwerkzaamheden en slimme beheersystemen. Tegen 2025 zullen de energieterminals van het park naar verwachting volledig worden aangedreven door groene energie. Het in december geopende ijs- en sneeuwcarnaval in het Central Green Forest Park bleek populair bij bezoekers.

Ruimer perspectief

Eind februari werd op een nieuwsconferentie de vooruitgang geschetst die de afgelopen tien jaar werd geboekt bij de gecoördineerde ontwikkeling van de regio Beijing-Tianjin-Hebei. ‘Er is baanbrekende vooruitgang geboekt bij het verplaatsen van niet-hoofdstedelijke functies uit Beijing,’ aldus  hoge ambtenaar Guo Lanfeng van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Om de stadskwalen van Beijing aan te pakken werd een plan gemaakt voor het verplaatsen van functies.

Tongzhous zakendistrict aan het kanaal Foto Wikipedia Disclaimer

De eerste groep universiteiten, ziekenhuizen en centrale staatsbedrijven die zijn uitgekozen voor relocatie zijn al begonnen zich te vestigen in het Xiong’an New Area waar ook een fase is ingegaan van grootschalige bouw en en het verplaatsen van niet-hoofdstedelijke functies uit Beijing. Op dit moment krijgt het stedelijk raamwerk vorm, de belangrijkste ruggengraat van het wegennetwerk is voltooid en het nieuwe gebied heeft zijn eigen administratieve afdelingscodes en kentekenplaten. Het niveau van de gecoördineerde ontwikkeling in belangrijke sectoren is verder verbeterd, De bewoners van de regio Beijing-Tianjin-Hebei kunnen nu in 1 tot 1,5 uur tussen de grote steden reizen via hogesnelheidstreinen en snelwegen.

Bron:China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email