Beijings eerste stadsdiensten verhuisd naar Tongzhou

Na jaren voorbereiding zijn de eerste hoofdstedelijke diensten verhuisd naar het nieuwe sub centrum Tongzhou. 400.000 tot 500.000 personen zullen naar Tongzhou verhuizen om het centrum van Beijing te ontlasten. De plannen voorzien een stedelijke omgeving op mensenmaat die kan gelden als voorbeeld.

Vorig jaar bereikte de bevolkingsdichtheid in de hoofdstedelijke districten Dongcheng 20.330 bewoners/km² en Xicheng 24.144 /km². Het concept om de stadskern te ontlasten en in Tongzhou een nieuwe hoofdstedelijk sub-centrum uit te bouwen dateert uit 2012. Bedoeling van het sub-centrum is een district te worden zonder de bekende stedelijke ‘ziekten’.De milieuregels zullen stipt  nageleefd worden met milieuvriendelijk openbaar vervoer incluis, water- en grond zal worden gespaard worden en dit alles binnen een slim stedelijk bestuurssysteem.

Het sub-centrum is 155 km² groot en de oppervlakte van geheel Tongzhou 906 km². Tegen 2035 zouden er maximaal 1,3 miljoen permanente bewoners mogen wonen. Volgens het in 2017 door het district goedgekeurd ontwikkelingsplan zullen 400.000 tot 500.000 bewoners uit het huidige centrum naar Tongzhou verhuizen. De bewoners moeten er hun diensten vinden op 5 minuten loopafstand en de stedelijke ontspanningsruimtes op maximum 30 minuten.

Grote wolkenkrabbers en speculatie zijn uit den boze. Naast bestuurlijke departementen zullen ook universiteiten en ziekenhuizen naar het nieuwe sub- centrum verhuizen. Het plan voorziet ook hoofdkwartieren van ‘gekwalificeerde’ ondernemingen die verwelkomd worden in een internationaal zakendistrict.

Milieu

Er komen meer groene ruimtes en wateroppervlaktes. Openbaar vervoer is prioritair bij het aanpakken van de stedelijke ziekten. Een transportsysteem zal het nieuwe administratief centrum verbinden met de stadskern. Meer mensen zullen te werk gesteld in de nabijheid van hun woonst. Geraamd wordt dat in 2035 80% van de bewoners uit het sub- centrum prioriteit zullen verlenen aan openbaar vervoer of zullen fietsen of te voet zullen gaan. Er komen ook voor 2300 km fietspaden. Naar verwachting zullen 63% van de banen en de helft van de woningen zich nabij de metrostations bevinden. Ook de beperking van broeikasgassen en het gebruik van schone energie behoren tot de prioriteiten. Tegen 2035 moet 20% van de energie komen uit hernieuwbare bronnen.
Dit jaar zal de bouw van vier nieuwe ziekenhuizen worden afgewerkt. Nog 5 andere projecten starten dit jaar. Ondertussen zijn de eerste stedelijke diensten al verhuisd, namelijk de dienst tegen de armoede en het Jeugdcomité van Beijing. De rest zal volgen.

Bronnen: China Daily, Global Times

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *