Beijing bouwt Tongzhou uit als sub centrum aan het water

Beijing spendeert van 2010 tot 2020 honderden miljarden om haar oostelijk district uit te bouwen tot een nieuw modern sub centrum. Het nieuwe centrum moet ecologisch zijn, een internationale uitstraling hebben en maakt ook de band met de nieuw geplande luchthaven in het zuidelijke district Daxing.

bjgdistrictonzh

Tongzhou in het zuidoosten

Het hoofdstedelijk district Tongzhou ligt in het zuidoosten van de stad: zowel het keizerlijk kanaal uit Hangzhou als de centrale Chang’an-laan eindigen er. Het district telt 4 woonzones en 11 dorpen en stadjes. Tot voort kort was het een slaap- en satellietstad waar snel doorheen gereden wordt, maar dit gaat grondig veranderen. Beijing wil immers Tongzhou omvormen tot een moderne internationale stad en speelt daarbij de troef uit dat het zich aan het water bevindt. Het district moet een nieuw sub centrum worden dat behalve van internationaal niveau, ook een regionale uitstraling heeft naar Tianjin en Hebei toe. Voorts kan de uitbouw van Tongzhou als sub centrum de druk op het centrum van Beijing verlichten. De plannen dateren van 2010 en de uitbouw zou een tiental jaren in beslag nemen.

Ecologisch

Districtshoofd Yue Peng zegt het dat de structuur van het gebied kan samengevat worden als “twee assen, tongzhoucentrmtwee centra en twee zones”: de rivieren en de Tonghuirivier vormen de assen, de waterzone en het landschappelijk Yuantoudao zijn de centra met voorts nog een noordelijke en zuidelijke commerciële- en zakenzone. Centraal staat de water zone rond de Lantern Lighting Pagoda (Randeng Ta).
Bedoeling is dat de buurt ultra modern wordt, maar wel met een conventionele architectuur en geringe densiteit. Meteen komen we aan een centraal aspect van de aanpak: de ecologische en koolstofarme ontwikkeling. Dit blijkt zowel uit het transportplan dat prioriteit verleent aan voetgangers en fietsers; uit het gebruik van hernieuwbare energie en energiezuinige gebouwen; het recycleren van regenwater; pneumatische verzameling van afval….Een derde van Tongzhou moet met bomen bedekt zijn.
Om de plannen re realiseren moesten meer dan 11.000 gezinnen en 257 organisaties verhuizen. 10.000 appartementen werden hen aangeboden in het centraal gebied en rond metrostations met speciale aandacht voor armere en kwetsbare groepen. Het accent op een leefbare stad wordt ook geïllustreerd door de uitbouw van openbare diensten. Een aantal topziekenhuizen worden voorzien evenals onderwijsinstellingen van hoge kwaliteit, een regionaal cultureel centrum en een dienstencentrum voor senioren.

Geplande initiatieven

Tongzhou_New_City_Plan

Planning (Wikipedia)

Op economisch vlak streeft Tongzhou er naar om een centrum te worden voor culturele nijverheden, e-commerce, toerisme, tentoonstellingen en vergaderingen. Concreet komt in Songzhuang een Cultural and Creative Industrial Park door het uitbreiden van de al erkende zone voor tekenfilm. Universal Studios investeert 50 miljard yuan om te Tonghou over 2 miljoen m2 zijn zesde filmzone te maken wereldwijd na Los Angeles, Orlando, Osaka en Singapore. De stad voorziet nog een Music City zone over 3,3 km2 waarvoor 21 miljard yuan investeringen vereist zijn. 30 miljard zou gaan naar de oprichting van een nationaal modecentrum. Het ontwerp voor het masterplan voor Tongzhou werd toevertrouwd aan het bureau AECOM en de uitvoering van de werken geschiedt door de Beijing Tongzhou International New City Investment and Operation..
Het ontwerp voor de ziekenhuiszone geschiedt door het Amerikaanse HDR maar wel in samenwerking met 20 leidende geneeskundige onderzoeksinstellingen. De eerste fase voorziet in twee polyvalente ziekenhuizen en 8 gespecialiseerde. De zone voorziet ook ruimte voor de traditionele Chinese geneeskunde, een verpleegsters school en een school voor ziekenhuis management. Deze werken worden uitgevoerd door China State Construction. Het centraal gelegen project van de vastgoedgroep Bin Regal is al uitverkocht.

Verkeer

Overigens wordt Beijings oostelijk spoorstation gepland te Tongzhou van waaruit zowel de lijnen Beijing-Tangshan als de lijn Beijing-Shenyang zullen vertrekken. Ook bijkomende metrolijnen en tramlijnen zijn in uitvoering. Tijdens de werken hieraan werden de wallen van Tongzhou blootgelegd van uit de Ming – en Qingdynastie. Dit zorgde voor een controverse die gesust werd met de belofte dat er een museum rond de overblijfselen zou komen.
Een van de hoofdfactoren die tot de ontwikkeling en invloed van de nieuw geplande stad zullen bijdragen, bjgluchthvsis ongetwijfeld de te Daxing nieuw geplande luchthaven. De bestaande luchthaven in het noordoosten van Beijing is nu al de tweede meest drukke luchthaven ter wereld na Atlanta. Beslist werd om in het zuidelijk district Daxing een nieuwe luchthaven te bouwen. Zo komt er zoals te Shanghai een luchthaven voor de binnenlandse vluchten en de andere voor de buitenlandse vluchten. De Daxing International Airport zou de grootste luchthaven ter wereld worden met acht startbanen en een capaciteit van uiteindelijk meer dan 120 tot 200 miljoen passagiers per jaar. Daxing is Beijings meest zuidelijke district dat aan Tianjin grenst. Tongzhou ligt dus tussen de toekomstige luchthaven en het centrum van de stad en kan dus naar de buitenwereld -niet enkel internationaal maar ook naar Hebei toe- de troef uitspelen van de moderne stad op mensenmaat gelegen langs het waterfront.
Bronnen
http://www.prnewswire.com/news-releases/beijings-tongzhou-rapidly-on-its-way-to-becoming-a-modern-international-new-city-105168884.html
Beijing City Ambitions Report AECOM Global Cities Institute
Beijing Tongzhou District, www.jammerbugt.dk
Wikipedia
http://en.bjtzh.gov.cn/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *