Trilaterale zit met N-Koreaanse raket in de maag

Dit weekend zijn de buitenlandministers van de trilaterale Japan, Z-Korea en China  bijeen te Ningbo. Hoezeer ze het ook eens zijn om in de toekomst beter te gaan samenwerken, de geplande lancering van een raket door Noord-Korea gooit roet in het eten.
De Chinese minister van Buitenlandse zaken Yang Jiechi ontvangt zijn Japanse ambtsgenoot Koichiro Gemba en zijn Zuid-Koreaanse Kim Sung-hwan in de havenstad Ningbo. De secretaris-generaal van de trilaterale Shin Bong-kil die later de topdiplomaten van de 3 landen zal leiden, maakt er zijn debuut. De wil tot samenwerken is groot, niet in het minst in het licht van de verzwakking van de economische situatie in andere continenten. De ministers zullen een gemeenschappelijke website lanceren en de vijfde zitting van de trilaterale voorbereiden in mei. Overigens hebben de 3 landen een gezamenlijk netwerk van 17 ministers die elkaar regelmatig ontmoeten en 50 platformen waar gedialogeerd en samengewerkt wordt. Het trilaterale handelsvolume bereikte bijna 700 miljard $ in 2011. China is nu de grootste handelspartner van zowel Japan als van Zuid-Korea.
Raket
De geplande verdere samenwerking had buiten de Noord-Koreaanse waard gerekend. Het land maakte immers bekend dat het binnenkort (tussen 12-16/04)een raket zal lanceren “om gewassen en natuurlijke grondstoffen te bestuderen”. De Chinese minister zei getroebleerd te zijn en riep op tot kalmte, overleg en diplomatie. De Japanse minister van defensie heeft bevolen de raket neer te halen als ze over Japans grondgebied vliegt en ook Zuid-Korea is van plan de raket neer te schieten. De Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken bestempelde het voornemen als een stap achterwaarts van het Noorden in de integratie van de internationale gemeenschap. Zijn Japanse ambtsgenoot benadrukte dat de gesprekken als doel hebben Noord-Korea te doen afzien van de lancering. Deze is bedoeld als een toonvoorbeeld van nationaal kunnen op de dag dat het 100 jarige geboortedatum gevierd wordt van vader des vaderlands Kim Il Sung. De VS bestempelt de lancering een voorwendsel om door te gaan met de ontwikkeling van missielen die de VS kunnen treffen. Noord-Korea heeft weliswaar een paar nucleaire testen verricht maar kenners betwijfelen dat het land over de technologie bezit om een kernwapen zo te beperken dat het op een raket kan gemonteerd worden.
Bronnen: China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *