TV-zenders bestraffen stand-up comedian

Een Chinese vereniging van televisiezenders heeft 400 zenders opgeroepen om de stand-up comedian Guo Degang te boycotten. Hem worden onbetamelijke uitlatingen over de overleden directeur van Beijing TV verweten. Een meerderheid van het publiek staat niet achter de boycot.
Afbeelding1Stand-up comedian slecht rolmodel
Zondag kwam het Television Arts Working Committee van de Chinese Radio en Televisie Vereniging samen voor de uitreiking van een prijs. Bij die gelegenheid keurde het comité een motie goed waarin Guo Degang verweten wordt dat hij de voormalige directeur van BTV, Wang Xiaodong, die onlangs stierf aan leverkanker, beledigd heeft. De motie vraagt alle televisiezenders die lid zijn Guo te boycotten en excuses te eisen tegenover Wang en zijn familie. De dag na de dood van Wang postte Guo een limerick op zijn sina weibo blog waarin hij zei dat de dood van Wang ‘karma’ was en hij plaatste er zelfs het Chinese karakter voor geluk bij. Toen er veel negatieve reactie kwam werd de post verwijderd.
De veertigjarige Guo kreeg in zijn beginjaren als stand-up comedian veel steun van BTV. Maar in 2010 kwam het tot ruzie. De intussen beroemde Guo was niet meer tevreden met wat BTV hem wilde betalen en kwam in botsing met de leiding van de zender. In 2010 werden twee geplande optredens van Guo op de show van de zender voor het Chinese Nieuwjaar geschrapt. De relatie verbeterde niet toen een reporter van BTV een onderzoek deed naar de vermoedelijk illegale verbouwing van Guo’s villa. Een beschermeling van Guo zou de reporter zelfs aangevallen hebben, maar dat ontkent hij. Vanaf dan werd Guo door BTV geboycot.
De motie van de tv-zenders veroordeelt Guo voor gebrek aan respect voor het leven, onmenselijk gedrag en ondermijnen van de openbare moraal.
Geen enkele tv-zender heeft zich aangesloten bij de officiële boycot door BTV, maar ingewijden denken dat stilzwijgend overeengekomen is dat de tv-carrière van Guo voorbij is.
Publieke opinie volgt Tv-zenders niet
Op sina.com is intussen een opiniepeiling over de zaak gehouden met al meer dan 25.000 antwoorden. Iets meer dan de helft vindt de boycot onverantwoord en 22% sprak zich niet echt uit. De schrijver Wang Xiaoshan heeft ook kritiek: Ook al deed Guo dingen die niet door de beugel kunnen, dan zijn er andere methoden om zich te verweren: een antwoord op de andere zenders, een vraag tot excuses, of zelfs een klacht bij het gerecht.
Het volgende optreden van Guo op tv is gepland in het galaspektakel voor het Lentefestival op 30 januari, op de nationale televisie CCTV. Daar zal CCTV, dat lid is van het comité, kleur moeten bekennen. Klein probleem: de regisseur van het galaspektakel is de bekende filmregisseur Feng Xiaogang die aan de kant van Guo staat.
(bron:China.org.cn)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *