Twee taxibestelapps fuseren

De twee grootste taxi-applicaties die gesteund worden door de internetgiganten Alibaba en Tencent, gaan fuseren tot een vennootschap die $ 6 miljard waard is. Blijkbaar voelen ze de hete adem van Uber in de rug

taxiappsHet door Alibaba gecontroleerde Kuaidi Dache en Didi Dache waarin Tencent investeerde, gaan voortaan samen, maar ze hebben hun respectieve aandelen in de nieuwe vennootschap van $ 6 miljard niet openbaar gemaakt. Naar verluidt zou Didi Dache een aandeel van 56,5%  hebben en Didi een van 43,3%. Didi zei vorige maand dat het vorig jaar 150 miljoen gebruikers had met tot 12 miljoen dagelijkse transacties. Geschat wordt dat Kuaidi ongeveer 80 miljoen gebruikers telt.
Didi’s stichter en CEO Cheng Wei en Kuaidi’s directeur Lu Chuanwei worden beiden CEO’s van de gefuseerde vennootschap. Hoewel beide firma’s nu samen gaan, blijven de voormalige rivalen hun merk en onafhankelijke operaties behouden. Cheng zei dat na 3 jaar operaties de besteldiensten het taxitransport hebben veranderd. Na de fusering zullen zowel de technologie als de human resources worden geconsolideerd zodat betere producten worden aangeboden en de concurrentiekracht wordt versterkt. De twee hebben echter een onderling onverenigbaar betaalsysteem: Kuaidi Dache gebruikt Alipay van Alibaba en Didi Dache gebruikt het mobiele betaalsysteem van Tencent.
De onverwachte ontwikkeling komt er nadat taxi-bestel provider Uber in december de steun van Baidu kreeg om uit te breiden in China, een van ’s werelds grootste markten voor mobiele transportdiensten. Uber zou naar verluidt $ 40 miljard waard zijn, maar werd er ook al in China van beschuldigd onwettelijk bezig te zijn. De 3 giganten hebben echter een andere geografische basis: Tencent staat sterk in het zuiden; Alibaba in de delta van de Jangtse rivier en Baidu in Beijing. Didi kreeg $ 700 miljoen financiering van Temasek en het Russische DST terwijl de $ 600 miljoen die Kuaidi ontving, komt van de Japanse Softbank en Tiger Global.
Een jaar geleden waren beiden nog verwikkeld in een dure strijd om het marktaandeel waarin ze elk 1 miljard yuan hebben gepompt om taxichauffeurs te subsidiëren en meer klanten te trekken. Kuaidi en Didi werden in 2012 gelanceerd en bieden hun diensten aan in meer dan 300 Chinese steden, ook in Hongkong. Vorig jaar lanceerden ze limousine diensten gericht op rijkere klanten. De fusering is de tweede joint venture tussen Alibaba en Tencent nadat ze samen met verzekeraar Ping An Zhong An Online Property Insurance hebben opgezet.
Bronnen: SCMP, FT, wantchinatimes
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.