Tweede Forum zijderoutes benadrukt onderlinge samenwerking

President Xi Jinping legde in zijn toespraak voor het tweede Forum over de zijderoutes de klemtoon op de onderlinge samenwerking tussen de betrokken 150 landen. Minister van Financiën Liu Kun heeft een document van 15 pagina’s toegelicht met de financiële standaarden die geënt zijn op die van de Wereldbank en het IMF.

Openingsziting

Aan het driedaagse tweede Belt and Road Forum for International Cooperation nemen 5000 gasten deel uit 150 landen en van 90 internationale organisaties. President Xi Jinping benadrukte in zijn keynote speech vooral de noodzaak van samenwerking, maar ook het groene karakter. Hij weerlegde zo een aantal misverstanden die kunnen samengevat worden in een drietal tegenwerpingen: het initiatief zou ofwel een dictaat zijn van China of toch vooral het land ten goede komen, er zou geen rekening worden gehouden met de weerslag op het milieu en tenslotte zou het initiatief de landen opzadelen met een onbetaalbare schuldenlast.

Xi legde uit dat het zijderouteplan alle deelnemers ten goede zal komen en niet enkel China. Het is geen exclusieve club, aldus Xi die meende dat het multilateralisme er door zal worden bevorderd. Het project wil de connectiviteit en de praktische samenwerking verbeteren zodat een win-win wordt bereikt evenals een gemeenschappelijke ontwikkeling. Hij beloofde dat China de principes zal hoog houden van ruime raadpleging, gemeenschappelijke bijdragen en gedeelde baten. Daarbij wil het land een nauwe communicatie en coördinatie onderhouden met alle partijen zodat gewerkt wordt in openheid, inclusiviteit en doorzichtigheid.

Toespraak Xi Jinping

Meer groen

Naast duurzame financiering benadrukte Xi ook de nood aan meer groene elementen. Hij onthulde dat er binnenkort een nieuw gegevensplatform voor groene groei zal worden gelanceerd. Daarnaast neemt de VS-staat Californië niettegenstaande de scepsis van de huidige federale regering van de VS deel aan dit Forum om vooral te bespreken hoe het BRI kan bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Voorts beloofde Xi geen monetair opbod te zullen voeren door een devaluatie. Er komen meer vrijhandelsovereenkomsten met nog meer landen. China wil de komende vijf jaar uitwisseling met 5000 personen van de innovatiesectoren uit de BRI-landen. Daarnaast wil het nog 10.000 vertegenwoordigers van politieke partijen, denktanks en ngo’s uit die landen uitnodigen. Buitenlandse investeerders zullen meer mogelijkheden krijgen, er komen meer pilot vrijhandelszones en China zal op een bredere schaal goederen en diensten invoeren. In ruil vroeg Xi dat de Chinese bedrijven, studenten en geleerden in het buitenland rechtvaardig behandeld worden.

Financieel

Het financieel aspect van de nieuwe zijderoutes werd behandeld door minister van Financiën Liu Kun. Hij stelde een document van 15 bladzijden voor waaraan de projecten moeten voldoen om van financiële steun gebruik te kunnen maken. Het document is gebaseerd om gelijkaardige maatregelen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Met het document wil China ingaan tegen de verwijten die het land beschuldigen een schuldenval uit te zetten. Het document voorziet in een classificatie in lage, gemiddelde of hoge aansprakelijkheid. Het is echter niet omdat een land een hoge risicofactor inhoudt, dat de schulden onhoudbaar zijn op lange termijn, aldus nog Kun.

Groepsfoto wereldleiders

Naar verluidt heeft de Chinese Nationale Bank alleen al 440 miljard $ aan fondsen verstrekt. Aan hen die opwerpen dat de projecten niet door lokale arbeidskrachten gerealiseerd worden, antwoordde SASAC-voorzitter Xiao Yaging dat in de buitenlandse afdelingen van de Chinese staatsondernemingen voor 85% lokale arbeidskrachten werken.

Bilateraal

Vermelden we nog dat zowel president Xi als premier Li vooraf een flinke lijst afwerkten van bilaterale gesprekken met buitenlandse topleiders. Van Europese kant waren er de Cypriotische president Anastasiades, de Hongaarse premier Orban, EU vicevoorzitter Šefčovič, de Griekse premier Tsipras en de Italiaanse premier Conti. Ook de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa, Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz, de Tsjechische president Milos Zeman en de Servische president Aleksandar Vucic waren aanwezig net als de Duitse minister van Economie Altmaier. De Spaanse minister voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell en zijn Franse evenknie Jean-Yves Le Drian werden ontvangen door hun collega Wang Yi. Vice premier Hu Chunhua ontving de Britse regeringsgezant Philip Hammond. De Zwitserse president Maurer bevestigde dat zijn land het voorakkoord over BRI zal ondertekenen. Meer dan 4000 journalisten verslaan het gebeuren. China vond het middel dat inspeelt op de belangen van de landen in ontwikkeling.

President Maurer: Zwitserland doet mee aan Zijderoutes

Bronnen: China Daily, SCMP, Xinhua, ecns

De volledige tekst van Xi’s keynote speech is gepubliceerd door de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zie Working Together to Deliver a Brighter Future For Belt and Road Cooperation

Zie ook video toespraak Xi Jinping

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar