Tycoon broers van Sichuan staan terecht voor misdaden en bendevorming

De miljardair broers Liu Han en Lui Wei, die niet enkel een deel van de economie in Sichuan controleerden maar ook een maffiabende vormden, staan terecht. Het openbaar ministerie van Xianning in de provincie Hubei beschuldigt hen onder meer van 9 moorden door 36 bendeleden. De grote vraag is: wie heeft hen laten begaan en bescherming geboden?

Liu Han is de oprichter van het intussen grootste privébedrijf in Sichuan. Met een vermogen van $ 855 miljoen stond Liu op nummer 148 in 2012 op Forbes’ lijst van rijkste mensen in China. Hij stichtte de Hanlong-groep te Mianyang in hanlongroup1997. Na meer dan 10 jaar werking en uitbreiding bezat de groep 30 filialen en holdings met activa van meer dan 20 miljard, 16 miljard bedrijfsinkomsten en meer dan 12000 personeelsleden. Liu, zat drie maal in de leiding van de Politieke Raadgevende Conferentie in Sichuan, bezit meer dan 30 eretitels en is bekend als de sponsor van een basisschool die de aardbeving in Sichuan doorstond. In het openbaar speelde hij de rol van pronkzuchtige maar gulle weldoener, onder die dekmantel voerde hij een heus terreurbewind. Hij bedreigde personen die hem in de weg stonden met de dood, zijn medestanders overlaadde hij met geld. Zijn jongere broer Liu Wei staat aan het hoofd van Guanghan Yiyuan Industrial Corporation. De man was een drager van de Olympische toorts in 2008 en stond ook bekend om zijn filantropie.

Reeks misdaden

Liu Han

Liu Han


De broers runden in het begin van de Jaren negentig gokcentra in Guanghan, maar lieten toen al lokale bandieten voor zich werken. In 1993 braken ze openlijk een zegel gelegd door het gerecht en gebruikten geweren tegen de wetsdienaars. In dat jaar kreeg Liu ook met fraude zijn eerste lening. Het vermogen van de broers groeide almaar aan en in 1998 lanceerden ze zich in vastgoed in het dorp Xiaodao dat deel uitmaakt van Mianyang. Na een confrontatie met de bewoners over schadeloosstelling, doodde de lijfwacht van Liu Han de leider van de protesten Xiong Wei. De lijfwacht werd ongemoeid gelaten. 5 dagen na de dood van Xiong Wei schoot handlanger Zeng Jianjun de rivaal bendeleider Zhou Zeng neer op straat van Guanghan. De politie greep niet in.
In 2000 werd het hoofdkwartier van Hanlong naar Chengdu verlegd en toen zei Liu Han aan de Wall Street Journal dat hij nooit verloren had en altijd een winner was. Liu Han intimideerde lokale politici en vormde in bepaalde industriesectoren monopolies. In mei 2003 werd iemand uit Liu’s kring betrapt op het illegaal bezit van wapens: hij kwam er van af met 15 dagen voorhechtenis, terwijl een gewone burger daar 10 jaar voor krijgt. Een vrachtwagen van Liu Wei moest in 2007 stoppen omdat hij te zwaar geladen was. De partijsecretaris van Lianshan die de vrachtwagen tegenhield, werd gedegradeerd en 3 maanden nadien overgeplaatst. Liu Han zou veel invloed hebben gehad bij de promotie van lokale politici.

Openlijk

Openlijke aandacht was er op 10 januari 2009 toen in een theehuis van Guanhan op klaarlichte dag enkele personen uit een auto stapten, 10 schoten losten waarbij 3 doden en twee gekwetsten vielen en de moordenaars even snel verdwenen als ze gekomen waren. Dit deed een schokgolf door Sichuan gaan en twee verdachten noemden Liu Wei als hun opdrachtgever. Deze slaagde er echter in te vluchten. Verschillende malen kreeg de politie tips over waar Liu Wei zich bevond, maar telkens kon hij de politie ontglippen, liuhannaar aangenomen wordt door bescherming van zijn broer.
Iemand die de geheimen van de organisatie verklapte, werd zwaar gestraft. Zij die weigerden te doden, uitgestoten. Moordenaars als Tang Xianbing kregen jaarsalarissen van 100.000 yuan. De broers monopoliseerden zowel het gokken in Guanghan als dubieuze leningen. Hun dominantie breidde zich uit tot zandwinning, bouw en bouwmaterialen en nadien in vastgoed te Mianyang. In het vastgoed wonnen de broers lucratieve projecten als de luchthaven van Mianyang en de Hanlongbrug. Ze verwierven de Forgood Distillery onder de marktprijs. Ze bezaten tientallen miljarden in activa en 4,6 miljard woekerleningen. Ze verspeelden miljoenen in Macao en hadden honderd luxewagens, Rolls-Royces, Bentleys en Ferraris.

Bescherming?

Wapenarsenaal

Wapenarsenaal


Toen de bende vorig jaar opgerold werd, nam de politie 3 granaten in beslag, 20 geweren, 667 kogels, meer dan 2000 jachtgeweerpatronen en meer dan 100 messen. Na 20 jaar terreurbewind kostte het een vol jaar om de aanklachten in kaart te brengen, zo bang zijn de getuigen om te spreken. Liu Han moet zich verantwoorden voor 15 beschuldigingen. Naast de twee broers staan ook 3 voormalige politici en ambtenaren te recht. Het gaat om politiek commissaris Liu Xuejun van de politie in Deyang, Lyu Bin directeur uitrusting en financiën bij de politie van Deyang en onderprocureur Liu Zhongwei te Shifang. De vraag is of er nog meer bescherming van de gangsterpraktijken was en op een hoger niveau.
Bronnen: Xinhua, china.org, China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *