UBS: “Overcapaciteit verminderen: een moeilijke opdracht”

Volgens UBS zullen de Chinese plannen om de productiecapaciteit van kolen en staal met 10% te verminderen, werkloosheid veroorzaken bij meer dan 3 miljoen personen, het verbruik doen afnemen met 0,2 % en het bnp iets minder dan 0,5 % doen dalen. Vooral de provincies Hebei, Binnen Mongolië, Jiangsu, Shaanxi en Shanxi zullen getroffen worden.

staalDe Zwitserse bank UBS heeft in China een rapport gepubliceerd “The Economic and Financial Impacts of Excess Capacity Reduction“. De Chinese regering heeft van het verminderen van overproductie in sectoren als steenkool, metaal, cement, vlakglas, aluminium smelten en scheepsbouw een prioriteit gemaakt. De plannen willen onder meer dat de productie van staal en steenkool de komende jaren afneemt met 10% en dit betekent 150 miljoen ton staal minder en een half miljard ton minder steenkool.
UBS heeft nagerekend dat een vermindering van de capaciteit in de 6 sectoren kan leiden tot baan verlies voor 3 tot 3,5 miljoen personen, tot een daling met 0,2 % in het consumentenverbruik en tot bijna 0,5 % minder bnp-groei. Hoewel UBS het effect op de groei en de werkgelegenheid beheersbaar vindt, zal de weerslag geconcentreerd liggen in enkele provincies: Hebei, Binnen Mongolië, Jiangsu, Shaanxi en Shanxi. Dit kan een verwoestend effect betekenen voor lokale economieën. De noordelijke provincie Shanxi die voor een kwart van de steenkool productie instaat, is van plan om de steenkoolproductie met 100 miljoen ton te verminderen en tot 2020 geen nieuwe mijnen meer te openen. Buurprovincie Hebei die 23 % van ’s lands staal vervaardigt, zal tegen 2020 de capaciteit ook met 100 miljoen ton doen dalen.

likqshanxi

Li Keqiang in Shanxi


In de praktijk zal het tempo afhangen van de inspanningen tot reconversie van de werknemers waarvoor 100 miljard is vrij gemaakt. UBS schat echter dat de 6 sectoren eind vorig jaar in totaal 10.000 miljard schulden hadden. China vervaardigt momenteel de helft van de wereldwijde productie aan staal, maar het aanbod overstijgt de vraag. De Amerikaanse minister van Handel Lew drong vorige week nog aan op het terugdringen van de Chinese staalproductie. Naar verluidt zal kanselier Merkel tijdens haar bezoek aan Beijing deze week uit hetzelfde vaatje tappen. De Chinese minister Lou Jiwei antwoordde Lew dat de andere landen applaudisseerden toen China tussen 2009 en 2011 door investeringen in infrastructuur voor de helft van de wereldwijde groei instond. Hij verweet dus de andere landen niet consequent te zijn met zichzelf.
Het eerste bezoek dat premier Li Keqiang dit jaar aflegde was een tweedaags bezoek aan de hoofdstad van Shanxi Taiyuan waar hij de richtlijnen over het terugdringen van de overproductie uitlegde. 13 soorten onveilige en kleine privé-mijnen zouden  gesloten worden terwijl er subsidies komen voor (ex)-werknemers die zelf een zaak opstarten.
Bron: http://en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *