Universiteit Leiden versterkt samenwerking met China

De Universiteit Leiden heeft van oudsher een sterke band met China. Er is nu een goed doordacht en veelomvattend programma voor een hechtere samenwerking met China.

Universiteit Leiden

voorzitter Shandong University en rector Leiden Universiteit


De rector van de universiteit heeft op 11 oktober het Leidse ‘Programma voor samenwerking met China’ officieel gepresenteerd aan belanghebbenden in Nederland. Die zijn er bij de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, en de Chinese Ambassade. China is een van drie prioritaire landen of regio’s waarmee de universiteit de internationale samenwerking wil intensiveren. De andere twee zijn Indonesië en Latijns-Amerika.

projecten voor vooruitgang

Er komt een duurzame samenwerking met Chinese partneruniversiteiten op terreinen waarop Leiden en Chinese partners uitmunten. Dat zal bijdragen aan de versterking van onderzoek en onderwijs in Nederland en China. Gezamenlijke projecten zullen gericht zijn op innovatie. Het is de bedoeling te kiezen voor programma’s die een impact hebben op wetenschap, economie, of maatschappij. Een goed voorbeeld van een onderzoek met een mogelijke grote sociale invloed is dat over Smart Industrial Parks in China. De onderzoekers vragen zich af hoe de betrokken organisaties en personen een grote sprong voorwaarts kunnen realiseren in de industriële ecologie, de samenleving van industrie en milieu.

programma voor samenwerking

Universiteit Leiden

Talentvolle Nederlandse studenten in China


Het hele Chinadossier is beschikbaar op de website van Universiteit Leiden. Het bevat een pdf van de University-wide program for cooperation with China, het Programma voor samenwerking met China dat op 11 oktober openbaar werd. De website biedt informatie over de samenwerking in onderzoek en onderwijs met meer dan 20 Chinese partneruniversiteiten. Andere pagina’s gaan over studeren in Leiden voor Chinese studenten en over de mogelijkheden om te studeren in China voor Leidse studenten.

partners in science

Universiteit Leiden

Talentvolle Chinese studenten in Nederland


Leiden werkt in Beijing samen met tien universiteiten, onder andere Tsinghua University, Peking University, Renmin University. In Shanghai zijn er projecten met vier universiteiten, onder andere Shanghai Jiaotong University. De andere steden waar Leiden met een of meer Chinese universiteiten onderzoek doet of onderwijs organiseert zijn Chengdu, Chongqing, Hangzhou, Jinan, Xiamen en Xi’an.
Van een interactieve kaart kunnen belangstellenden precies aflezen om welke faculteiten het gaat. De kaart laat zien wat de aard van de betrekkingen is en hoe belangrijk of verregaand die zijn. Zo zijn er gastprofessoraten, uitwisselingen van studenten, onderzoeksprojecten en overeenkomsten. In Xidian University in Xi’an is er zelfs een gezamenlijk onderwijsprogramma voor laatstejaars Bachelor Science (Natuurwetenschappen) en voor de hele Master Science. De Leidse Faculteit Natuurwetenschappen heeft, als koploper in de samenwerking zijn eigen Chinese webpagina.

kansen

Universiteit Leiden

V.l.n.r. Xuefei Knoester-Cao, dir. Confucius Inst., Leids professor Pieke, Koningin Maxima


In Leiden erkennen academici de snelle ontwikkeling en toenemende kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in China. Zij zien veel mogelijkheden voor het ‘delen en wederzijds versterken van kennis, expertise en onderzoeks-infrastructuur’.
 www.universiteitleiden.nl,
Nieuwsbrief Universiteit Leiden

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *