Urumqi haalt milieudoelstellingen

Urumqi, hoofdstad van Xinjiang Autonome Regio

Urumqi, hoofdstad van Xinjiang Autonome Regio


De meerderheid van Urumqi’s bewoners zullen tegen volgend jaar door middel van een schuifregelaar de temperatuur in hun huis kunnen regelen. Dit moderniseert het huidig systeem van centrale verwarming, waarbij de temperatuur constant blijft. Op die manier kunnen de bewoners de gebruikte hoeveelheid energie, water en aardgas controleren, aldus Parat Abdukadir, vice-directeur-generaal van Xinjiangs economische commissie en handelscommissie.
Dit is een van een reeks maatregelen om energiebesparing te promoten en uitstoot te verminderen. Ze hebben als resultaat dat Xinjiangs hoofdstad voor de eerste maal in het elfde vijfjarenplan de milieudoelstellingen haalt.
Vorig jaar keerde de regering 34 miljoen uit aan 12 ondernemingen met ernstige milieuproblemen. Ze investeerde anderhalf miljard yuan in de bouw van het stedelijk waterzuiveringsstation. Gedurende de laatste 10 jaar sloot Xinjiang 1444 kleinere koolmijnen, waardoor er 354 overblijven. Toch groeide de gemiddelde productie van 20.000 tot 150.000 ton. De zware nijverheid heeft van de lokale regering een deadline gekregen tot 2010: dan moet ze in orde zijn met de milieurichtlijnen, anders riskeren bedrijven sluiting.
Urumqi investeerde sedert 2003 72 miljoen in energiebesparing en dit met hulp van de Wereldbank. In de regio werden 2 miljoen m² nieuwe gebouwen uitgerust met 19 duurzame energiesystemen, met inbegrip van zonne-energie en geothermale energie. Twee miljoen werd uitgetrokken voor onderzoek en ontwikkeling op dit terrein. Naar verluidt zijn de generatoren van windenergie overwegend uit Xinjiang afkomstig. Ook loopt er een toelageprogramma ter bevordering van het gebruik van spaarlampen. Urumqi ziet dus met vertrouwen de toekomst van zijn milieu tegemoet.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *