VS: Dreigende rivaliteit in Zuid-Chinese zee

Vorige week ontmoette Amerikaans president Barrack Obama de leiders van ASEAN, de tien landen van Zuidoost-Azië. Hij benadrukte daarbij opnieuw dat de VS in Azië een leidersrol willen spelen, ook in de door China geclaimde regio van de Zuid-Chinese zee.

In zijn officieel verslag van de bijeenkomst staat : “De president en de leiders (van ASEAN) zijn het eens over het belang van een vreedzame oplossing van betwistingen, van vrijheidvan scheepvaart,van regionale stabiliteit en van respect voor de internationale  wet, ook in de Zuid-Chinese Zee”. Voor China, dat alle eilanden in die zee claimt als zijn territorium, moet deze intentie om zich met de zaak te mengen als een provocatie klinken, nadat Clinton zich vorige maand al in dezelfde zin uitsprak.

Volgens de Los Angeles Times zouden de leiders van ASEAN  bij Obama aangedrongen hebben om te bevestigen dat de VS hun veiligheid garanderen, maar een expert van het ‘Center for Strategic and International Studies’ wist te melden dat ze de Amerikaanse verklaring toch te sterk vinden. Vietnam, dat het belangrijkste territoriale dispuut met China heeft, zou wel enthousiast zijn.

Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken drukte onmiddellijk zijn bezorgdheid uit over de verklaring; China is tegen internationalisering van het probleem en voorstander van een vreedzame oplossing door bilaterale onderhandelingen met de betrokken landen. Met twee onderhandelen is al moeilijk genoeg, laat staan met de 10 van ASEAN plus de VS , aldus het Chinese standpunt.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.