Van fruit tot bedelaarskip – een avondmarkt in Kaifeng

We zijn vanmiddag in Kaifeng, provincie Henan, aangekomen. Er was geen tijd meer voor een activiteit, maar wel voor een korte avondwandeling. Op aanraden van medewerkers van ons hotel bezochten we aan avondmarkt; een van de vier in deze stad. Dat is altijd weer een belevenis en een goed thema voor een simpele tekst met veel foto’s.

Avondmarkt in Kaifeng; foto’s van de auteur

Stalletjes

Zo’n avondmarkt is gewoonlijk een langere straat die ’s avonds voor autoverkeer gesloten wordt. Verkopers zetten hun stallen op op aan hen toegewezen plaatsen. Sommigen verkopen verse producten als groenten en fruit. Andere bereiden snacks en eenvoudige maaltijden die je kunt kopen om thuis te eten of aan een tafel op het trottoir te nuttigen. Er is veel overlapping en dus ook veel concurrentie. Een enkeling is in staat een uniek imago op te bouwen. Een oudere dame vertoonde op een monitor op haar kraam een video van een TV-interview dat ze ooit had afgegeven.

Presentatie

Veel van de aangeboden producten zijn ook in onze landen te koop. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kramen met groenten en fruit. Ze worden wel anders gepresenteerd dan wij gewend zijn. Veel van de hier afgebeelde groenten worden op borden uitgestald. Klanten kunnen een bord uitkiezen, waarna de inhoud ervan door de stalhouder bereid wordt. Je koopt dus niet per se een pond paprika’s of twee aubergines, maar een gerecht.

 

Bereiding

Sommige voor ons bekende ingrediënten worden in China op een andere manier klaargemaakt dan wij gewend zijn. Deze foto toont oesters. Chinezen eten die zelden rauw. Anders dan de Japanse of Koreaanse cuisines, kent de Chinese weinig rauwe gerechten. Oesters worden in China meestal gestoomd, met gefermenteerde bonen en lente-uitjes.

 

 

 

Bedelaarskip

Een aantal methoden van garen wijkt sterker af van hoe wij hetzelfde voedsel bereiden. Een goed voorbeeld op deze markt was jiaohuaji, letterlijk: ‘bedelaarskip’. De kip wordt gekruid, met een laag klei omhuld en in smeulend houtskool langzaam gegaard. De laag klei houdt de sappen van de kip binnen en zo wordt de kip in haar eigen sap gegaard. Het is een manier van bereiden die lijkt op de Spaanse manier van garen van vis in een laag zout. Zo’n bedelaarskip is makkelijk mee naar huis te nemen.

Bron: eigen ervaring en observaties van de auteur.

Doordat dit artikel in de loop van een reis geschreven en geplaatst is, kunnen tijdsbepalingen als ‘vandaag’ niet met de werkelijkheid overeenkomen.