Veel onderzoeksgeld naar energie

Gedurende het twaalfde vijfjarenplan zal veel geld voor onderzoek en ontwikkeling gespendeerd worden aan energie. Niet enkel onderzoek naar schone energievormen komen aan bod. Ook onderzoek tot energie diep onderzee of diep ondergronds zullen door de fondsen worden bevorderd, aldus de “South China Morning Post”.
Volgens het ontwerp van vijfjarenplan gaat energie met het leeuwenaandeel van het onderzoeksgeld lopen. Het ontwerp van plan moet wel volgende maand nog door het Volkscongres worden goedgekeurd. Minister Dr Wan Gang heeft al op een congres van wetenschappers enkele details verstrekt. Veel gelden gaan naar de sector van schone energie zoals wind-, zonne- en kernenergie. Overigens lopen gemeenschappelijke akkoorden met de Verenigde Staten om doorbraken hier over te verrichten en beider afhankelijkheid van petroleum te verminderen. Hoewel momenteel niet schoon, krijgt kernenergie ook meer toegestopt: 100 miljard gaat een project tot bedrijf dat commercieel kernafval kan verwerken. Een deel technologie op dit terrein zal van Frankrijk worden afgekocht.  Windenergie staat technologisch bijna op punt en zonne-energie –ook nog met potentieel- heeft dan weer als nadeel dat het schaarse grond in beslag neemt.

Jiaolong-onderzeeër die het diepst dook


Wan onthulde dat twee derden van het onderzoeksgeld echter gaat fossiele brandstoffen, meer bepaald naar het opsporen ervan op grote diepte in zee en ook ondergronds. Volgens rapporten zit een oceaan van brandstoffen tientallen km onder de grond. Dit vereist  zeer gevoelige studieuitrusting als seismometers. Volgens onderzoeker Song Haibin van een instituut voor diepzee-onderzoek heeft zijn instituut reeds min of meer in kaart gebracht waar in de Oost-en Zuid-China zee zich petroleum, aardgas, methaanhydraat en mineralen bevinden. Vorig jaar werd zelfs nog de diepste bemande onderzeemissie afgewerkt. Nu komt het er op aan “deze babys ter wereld te brengen” aldus Song. Een groot obstakel ter ontginning in de diepzee zijn de onderwaterstromingen. Een belangrijk deel van het vijfjarenplan betreft het inwinnen van data hoe deze verlopen en hun koers veranderen. Verschillige lagen evolueren aan verschillende snelheden en de turbulescenties tussen deze lagen zijn voldoende om een onderzeeër te doen uiteen klappen. Gehoopt wordt de komende vijf jaren de gevaarlijke zones in kaart te brengen waarin niet mag gedoken. Dit is nodig vooraleer boorplatformen worden aangelegd.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *