Veelzijdige samenwerking Australië – China

De Australische premier Julia Gillard brengt een bezoek van vier dagen aan China. De gast en de gastheren zijn uiterst positief over de directe en praktische resultaten. Besprekingen met Hu Jintao, Wen Jiabao en Li Keqiang leverden enkele verrassingen op onder andere met betrekking tot een samenwerking op militair vlak.
Van het bezoek werd gebruik gemaakt om vijf grote contracten af te sluiten, onder meer dat voor 600 miljoen US dollar met het ijzerertsbedrijf Karara Mining, Ltd waarover we eerder hebben bericht. Er was ook een ‘China-Australia Economic and Trade Cooperation Forum’. Gillard wees op de verkoop van energiebronnen die de spectaculaire groei in China mede heeft ondersteund. Toerisme en uitwisseling van studenten bevorderen het wederzijds begrip en de culturele contacten, net zoals de organisatie van ‘cultuurjaren’ in elkaars land.
China en Australië hebben elkaar ook gevonden op het vlak van de G20 en de APEC: ze vinden dit allebei uiterst belangrijke economische forums en zijn van plan om na te gaan of ze in het kader van de conferenties van beide forums gelijklopende standpunten kunnen innemen. Met Hu Jintao heeft premier Gillard afgesproken dat de beide landen samen militaire oefeningen zullen houden (o.a. met scherpe munitie). Ze noemde de gesprekken met de Chinese president bijzonder hartelijk en zei dat openheid van zaken en duidelijkheid op het militaire vlak een beter begrip tot stand zal brengen over elkaars militaire methodes en protocollen en de spanningen in de regio van de Stille Oceaan zal verminderen.
(AFP, Xinhua)
Zie CNTV-Dialogue (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.