Veertig jaar hervormingen gevierd

Gisteren werd in een gala met 3000 aanwezigen te Beijing gevierd dat de hervormingen precies veertig jaar geleden startten. Een reeks regeringsadviseurs hebben op een Forum aangeraden om deze succesvolle koers voort te zetten en tijdens de externe moeilijkheden vooral de interne markt beter uit te bouwen.

Het is veertig jaar geleden dat op het derde plenum van het elfde Centraal Comité van de CCP de ommekeer werd ingeluid van wat later de hervormings- en open deur politiek werd genoemd. Gedurende de eerste tien jaren zouden deze hervormingen vooral gestuurd worden door veteraan Chen Yun. Tijdens de jaren negentig was het Deng Xiaoping die zich met zijn visie over de socialistische markteconomie zou ontpoppen als de man achter de hervormingen en open deur politiek. De voorbije veertig jaar bereikte China een gemiddelde bnp groei met 9,5%, cultiveerde een groep van 400 miljoen met middelhoge inkomens en haalde 700 miljoen mensen uit de armoede.

Straatbeeld Shenzhen 40 jaar geleden

Deze 40 jaar werd gisteren in de Hall van het Volk gevierd door een groot gala met 3000 aanwezigen. President Xi Jinping, de partij- en de staatsleiders waren uiteraard aanwezig bij de viering. Het is was één van de officiële initiatieven waarmee de 40-ste verjaardag wordt gevierd. Op 13 november bezocht Xi Jinping in het nationaal museum al de grote tentoonstelling ter herdenking van de 40 jaar. Vrijdag werd de gecoproduceerde documentaire ‘How China Made It’ uitgebracht. De documentaire in drie delen is al beschikbaar op het streaming video platform Youku en wordt ook op het VS Discovery Channel vertoond. Het betreft immers een coproductie van het China Intercontinental Communication Center, Discovery Channel, Youku en Meridian Line Films uit het VK.

Interne markt

Zicht op Shenzhen nu

Een groep voormalige- en huidige regeringsadviseurs hebben op de vooravond van de Central Economic Work Conference opgeroepen om de hervormingen te versnellen. Hun woordvoerder voormalig Wereldbank topeconomist Justin Yifu Lin is er van overtuigd dat China de komende twee jaar een groei van 6,5% kan aanhouden en tussen 2020 en 2030 een groei met 5,5%. Hij vertelde op het derde National Development Forum aan de Universiteit van Beijing dat zelfs indien de VS haar slechtste scenario in de tarievenoorlog toepast, dit 0,5% van de groei minder zou betekenen voor China en 0,3% min groei voor de VS. Lin was overigens één van de 100 personen die recentelijk door de regering gelauwerd werden voor hun bijdrage aan de hervormingen van de voorbije 40 jaar.
Zijn achterliggende redenering is dat China de nefaste invloed van de handelsoorlog kan tegen gaan door zich vooral te baseren op de grote binnenlandse markt. Meer bepaald kan de vraag naar upgrading van het maakwerk, meer infrastructuur, investeringen in het milieu en meer verstedelijking hier toe bijdragen, aldus nog Lin. Het Politbureau van de CPC beloofde donderdag effectief een sterke interne markt uit te bouwen om volgend jaar de externe moeilijkheden te compenseren. Meer details volgen ongetwijfeld na de conferentie van a.s. dinsdag waarop de economische koers van volgend jaar wordt uitgestippeld.

Viering in de Grote Hall van het Volk

Bij de adviseurs vroeg prof Lu Feng de hervormingen te versnellen op verschillende vlakken: de huizenmarkt, het hukou registratiesysteem en de bescherming van privé ondernemingen. Hij zag in de huidige economisch woelige tijden een opportuniteit om een belastinghervorming door te voeren en de markttoegang te verbreden. Op hetzelfde forum benadrukte veteraan Gao Shangquan het belang van markthervormingen, de hervorming van staatsbedrijven en de bescherming van mensen- en eigendomsrechten. De 89 jarige econoom meende dat de privé economie behoefte heeft aan een gelijk speelveld in de concurrentie.
De voormalige directeur van het Onderzoeksinstituut bij Financiën Jia Kang vond dat de beleidsmakers moeten terugkeren naar hun beleidsdocument over de hervormingen uit 2013 waarin voor het eerst gesteld werd dat de markt de beslissende rol hoort te spelen in de economie en die verder 336 hervormingstaken opsomde. Hij besloot met: ‘De regering mag geen lippendienst bewijzen aan deze hervormingen’ en vond het meest belangrijk ‘dat geen signaal wordt gegeven om rechts af te zwenken en eigenlijk naar links wordt af geslagen’.

Bron: Xinhua, SCMP

Lees ook website Global Times over 40 jaar hervormingen

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Veertig jaar hervormingen gevierd

  1. Ze hebben zelf wat dorpelingen erbij gehaald met hun propaganda. Deze dorpelingen waren de eerste die in het geheim de collectieve boerderijen van de overheid hadden omzeild. Een risico op een doodstraf in die tijd. Vreemd dat nu de overheid dissidenten promoten die succes hadden met de hervorming. Terwel ze nu wat mensen oppakken die het niet mee eens met hun visie. Misschien krijgen over 40 jaar de huidige dessidenten ook zulk een platform als helden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *