Story of Yanxi Palace, Chinese televisieserie wordt megahit.

Story of Yanxi Palace, een historische Chinese televisieserie, verovert stormenderhand het publiek in eigen land. Ook in de regio en daarbuiten verzamelt het miljoenen fans. Nu nog zijn dat vooral Chinezen, maar anderen kijken al geïntrigeerd en met plezier toe.

De televisieserie die gemaakt wordt door Chinese mainlandproductiehuizen telt 70 episoden.

Recordpubliek in China

De online televisie-aanbieder iQiyi heeft er in juli van dit jaar de eerste van uitgezonden. Eén episode trok in augustus in China alleen al een recordpubliek van 530 miljoen views op één dag. Yanxi Palace is wereldwijd aan meer dan 70 gegadigden verkocht en is daarmee een van de meest verspreide historische tv-series. Er kijken intussen miljarden mensen.

Onder concubines

Het verhaal speelt zich af aan het hof van keizer Qianlong (1711-1799) tijdens de Qing-dynastie. Het gaat over een slimme meid die een onderzoek begint naar de verdachte dood van haar oudere zus. Ze wordt een concubine van de keizer en komt terecht in een kluwen van intriges. De keizerlijke bijvrouwen staan elkaar naar het leven in de hoop de favoriete van de keizer en dan keizerin te worden.

Hofintrige

De plot wemelt van machtsspelletjes, met af en toe een moordpoging en tragische liefdesverhalen. Een vergelijkingspunt met westerse series is het thema van de hofintrige. Maar in de Chinese serie komt minder grof geweld en soft porno voor. Overigens vormen hofintriges al langer het thema van een populair televisiegenre, de zogenaamde ‘gong dou ju’, in China zelf.

Het Yanxi Palace-effect

Net zoals bij buitenlandse series is er veel ‘merchandising’: producten die naar het verhaal en de sterren verwijzen. Anderzijds heeft het verhaal en de zorgvuldige manier waarop het gebracht wordt, geleid tot een toename van het aantal bezoekers aan De Verboden Stad, het Paleismuseum in Beijing. Yanxi Palace heeft invloed op de mode en zelfs op de dagelijkse omgangstaal: een scheldwoord voor de keizer en sommige dienaren is doorgedrongen tot de lijst van populairste Chinese uitdrukkingen van 2018.

Geplande populariteit

Yanxi Palace is super populair onder de Chinezen in China zelf en in het buitenland. Dat komt volgens de makers en volgens commentatoren door enkele specifieke kenmerken van deze televisieserie. Er is de topkwaliteit van het verhaal, van de kostuums en decors en van de acteurs. De makers hebben vooraf met big data research laten onderzoeken wat het publiek verlangde van de inhoud, de prijs en de uitzendtijden. Ook werden er doorheen het verhaal historische cultuurelementen geweven, waarvan sommige UNESCO-erfgoed zijn. Borduurkunst, zijdecultuur van Suzhou, de Kun Qu opera: dat alles is herkenbaar en iets om trots op te zijn.

Kwaliteit

Daarnaast zitten er aan Yanxi Palace en de productie aantrekkelijke hedendaagse kanten. De actie verloopt snel, de gewiekste vrouwelijke hoofdpersoon kan voor zichzelf opkomen en is belangrijker dan de mannelijke protagonist. De producenten hebben besloten minder te investeren in duurbetaalde sterren en meer te investeren in de kwaliteit (van bijvoorbeeld de kostuums). Je zou er een soort echo in kunnen zien van het regeringsbeleid dat kwaliteit hoger wil aanslaan dan kwantiteit, in de economie dan. In elk geval is het een teken des tijds.

Soft power

Naar elke aflevering van Story of Yanxi Palace kijken meer dan honderd miljoen mensen bij iQiyi in China alleen al. Ook in Hongkong en Macao staat Story of Yanxi Palace volgens Google op nummer één. Yanxi Palace is het telvisieprogramma met de meeste hits op Google van 2018. Mainland China zit daarbij niet eens in de telling van Google. Landen in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam, Singapore, Maleisië en Brunei, springen eruit. Deze nieuwe wending in het televisiedrama levert een sensationeel succes op. Het is iets waarmee China blij is en waarmee de Chinese eigentijdse cultuur voor de dag kan komen in andere landen.

Abc.net.au (Australische website), SCMP, Sixthtone.com,Wikipedia, Global Times,

Drie episoden gratis te bekijken via https://www.viki.com/videos/1140335v-story-of-yanxi-palace-episode-1

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *