Vierde Tibetaanse luchthaven geopend

Te Ngari werd de luchthaven geopend met een eerste Airbus van “Air China” die kwam aangevlogen uit Chengdu. De Gunsa-luchthaven ligt op 4.274 meter hoogte en is nu de derde hoogste luchthaven ter wereld. Prijskaartje: 1,65 miljard yuan.
ngarigunsaVoortaan zou Air China van Chengdu naar Lhasa en Ngari vliegen elke dinsdag en vrijdag aldus de woordvoerder.  De Gunsa-luchthaven ligt op 4274 meter hoogte en heeft een landingsbaan van 4,5 km. Gehoopt wordt om tegen 2020 120.000 passagiers te bereiken. Voor de opening van de luchthaven was Ngari enkel via de weg verbonden met Lhasa op 1600 km, waarvoor 3 tot 4 dagen nodig waren.  De kost voor de nieuwe luchthaven beliep 1,65 miljard yuan.
De prijs voor de 100 minuten durende vlucht naar Lhasa bedraagt wel 2.590 yuan, terwijl het gemiddeld jaarinkomen in de prefectuur enkel 3148 yuan bedroeg in 2009. Gunsa-luchthaven is de vierde burgerlijke luchthaven in Tibet na de Gonggar-luchthaven in Lhasa, Bamda luchthaven in Qamdo, en de Nyingchi-luchthaven. Een vijfde luchthaven gaat te Xigaze open in oktober. Het nut van dergelijke luchthavens werd ruim bewezen na de aardbeving in Yushu dat zich evenwel in de provincie Qinghai bevindt. Door de aanwezigheid van de luchthaven konden hulpgoederen massaal vrij snel naar het afgelegen gebied worden gevlogen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *